Asbest-forbud nedbringer lungehindekræft

Færre får lungehindekræft efter det i 80'erne blev forbudt at bruge asbest i byggeriet.

Dansk Eternit Fabrik lå i mange år på denne grund centralt i Aalborg. (Foto: Christopher Bering Baden © DR Nordjylland (Arkivfoto))

Antallet af tilfælde af lungehindekræft forårsaget af asbest falder efter, at det er blevet forbudt at bruge asbest i byggeriet, viser ny svensk forskning. Og der er god grund til at tro, at det samme gør sig gældende i Danmark, siger Aalborg-forsker til Fagbladet 3F.

Nordjylland er den region i landet, der er hårdest ramt af lungehindekræft på grund af stor skibsværftsindustri og Dansk Eternit Fabrik.

Den nye svenske undersøgelse fra arbejdsmedicinske afdeling på universitetet i Umeå påviser en stor forskel i risikoen for at få lungehindekræft mellem personer født i perioden 1940 til 1949 sammenlignet med de, der er født 1955-1979.

Lungehindekræft bryder ud længe efter

Brugen af asbest blev forbudt i 1980'erne, men lungehindekræft bryder typisk først ud flere årtier efter, man har været udsat for de små asbestfibre.

Ulla Møller Weinreich, forskningsansvarlig overlæge på Lungemedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, mener, resultaterne tyder på, at antallet af syge i Danmark vil bremse op om 10-15 år.

- I dag ser vi ikke nye tilfælde hver dag, men i hvert fald hver måned, siger Ulla Møller Weinreich.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter