Asbest: Kræftramte familiemedlemmer skal også have erstatning

Det skal være muligt for kvinder at søge erstatning, hvis de har fået lungehindekræft, fordi deres mænd har arbejdet med asbest.

Den sjældne lungehindekræft rammer forholdsvis hårdt i Nordjylland på grund af de store mængder asbest, der er brugt på Dansk Eternet Fabrik

Kvinder, der har fået lungehindekræft, fordi deres mænd har arbejdet med asbest, skal have mulighed for at søge erstatning.

Det mener en af forskerne bag undersøgelsen af kvinder med lungehindekræft og Kræftens Bekæmpelse.

Uden skyld i sygdom

Afdelingslæge på Lungemedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, Ulla Møller Weinreich, har været med til at lave undersøgelsen.

Hun mener, kvinderne er uden skyld i sygdommen.

- Deres mænd får erstatning, hvis de bliver syge, fordi de har været udsat for asbest. Det gør kvinderne ikke, og jeg synes, det er vigtigt at gøre opmærksom på det problem, siger hun.

Oplagt med erstatning

Ifølge undersøgelsen er halvdelen af kvinderne med lungehindekræft blevet syge, fordi de blev udsat for asbeststøv, når deres mandlige familiemedlemmer kom hjem i deres arbejdstøj.

Derfor mener Kræftens Bekæmpelse også, at kvinderne skal have erstatning. Det siger seniorforsker ved Kræftens Bekæmpelse, Johnni Hansen.

- Det vil være oplagt, at de kvinder også får erstatning, fordi de tilsyneladende har pådraget sig en alvorlig sygdom gennem deres mænds arbejde, siger han.

Bør undersøges nærmere

Hos Socialdemokraterne mener sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen, at problemet bør undersøges nærmere.

- Det her er første skridt på vejen til at sige, at der måske kan være helt andre sammenhænge til lungehindekræft, end vi tidligere har vidst, siger han og fortsætter:

- Derfor skal vi have drøftet og kigget på, om det er noget der skal handles på, når vi har noget mere viden, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk