Asbestramt hustru: Et plaster på såret

Karen Jensen håber, at hun trods sygdom kan få glæde af en kompensation.

Asbeststøv kan ved indånding trænge dybt ind i lungerne. Det var man i mange år ubevidst om på Dansk Eternit Fabrik i Aalborg. (Foto: Christopher Bering Baden © DR Nórdjylland)

70-årige Karen Jensen fra Aalborg finder det rimeligt og retfærdigt, at hun langt om længe får erstatning for at være blevet dødeligt syg af at vaske sin mands asbeststøvede tøj.

Han arbejdede på Dansk Eternit Fabrik i Aalborg, og Karen Jensen får nu tilkendt 170.000 kroner i kompensation, fordi hun selv er blevet ramt af lungehindekræft.

- Det er et plaster på såret for at have været igennem alt det. Man kan ikke tillade sig at være utilfreds med de 170.000, siger hun til DR Nordjylland.

Pengene kommer fra en særlig satspulje, der sidste år blev afsat til formålet.

Her er de 170.000 kroner et fast beløb, som politikere bag satspuljen har fundet frem til i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse og med inspiration fra en tilsvarende hollandsk model, fortæller Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

- Det er en kompensation og en anerkendelse. Det er ikke nogen méngradserstatning, og derfor er beløbet, som det er. Det er en meget snæver gruppe af patienter og en helt særlig og alvorlig form for lungehindekræft som forårsages af asbest, siger han.

Karen Jensen håber nu, at hun sin sygdom taget i betragtning kan få glæde af kompensationen.

- Penge kan man jo altid bruge. Men det havde selvfølgelig været skønnere ikke at have været syg. Jeg håber, jeg får tid til at bruge dem, siger Karen Jensen.

I alt er der sat 10 millioner kroner af til ægtefæller, der har været udsat for asbestpåvirkning.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.