Asker så lyskugle: Troede, det var et fly på vej ned

Asker Højlund Pedsersen oplevede onsdag en usædvanlig lyskugle på himlen på allertætteste hold.

Hos Nordjysk Amatør Astronomisk Forening har man ikke observeret fænomenet. Det har måske været for lyst, mener de. (© Nordjysk Amatør Astronomisk Forening)

- Der er ikke nogen, der forstår, hvor vildt det var.

Asker Højlund Pedersen fra Hadsund fik sig onsdag eftermiddag en oplevelse ud over det sædvanlige.

- Jeg kører fra en forelæsning på universitetet i Aalborg klokken kvart over fire, og jeg har en kammerat med på telefonen, fortæller han til DR Nordjylland.

- Da jeg så er to kilometer uden for Hadsund, synes jeg, der et eller andet, der lyser op, og det er jo egentlig stadig lyst.

- Jeg kigger skråt ud af forruden og tænker, det må været et fly, der er ved at styrte ned. Det kommer bare nærmere og nærmere, og min kammerat spørger: "Hvad sker der? Hvad sker der?"

100 meter stråle

Da fænomenet kommer tættere på, kan Asker Højlund se, at der mere er tale om en stor sten med en lang lysende hale efter sig.

- Det er en kæmpe sten, simpelthen. Måske halvt så stor som bilen og med en stråle på omkring 100 meter. Den er helt tydelig.

- Den flyver ind over nogle træer, og det er dér, jeg bliver opmærksom på, at den ikke er ret højt oppe, fordi træerne skygger for den. Jeg når at tænke, at jeg vil blive ramt, og er på vej ud i rabatten.

Det er fuldstændig vildt, siger Asker Højlund Pedersen til sin kammerat i telefonen, og gør sig klar på, at bilen i det mindste må give et hop, når det, der ligner en meteor rammer jorden.

Er set af flere

Han vurderer, at hele scenariet udspiller sig på nogle få sekunder. Da det er ovre, og han er hjemme, har han svært ved at falde ned på jorden igen, så at sige.

- Jeg har sovet nogle få timer i nat. Det er jo helt ude af kontekst, som om jeg har været med i en film, fortsætter han.

Her til morgen, er han sikker på, at meteoren eller resterne af, hvad det end var, nu ligger derude.

- Tro mig, den må jo være landet et eller andet sted.

Ifølge planetarieleder på Orion Planetarium, Lars Petersen, er det dog mest sandsynligt, at meteoren er havnet længere syd på. Asker Højlund Pedersens øjenvidneberetning, der beskriver, hvor han har set meteoren bag træerne kan tyde på, at den er længere væk, end den umiddelbart virker til, oplyser han.

Derudover peger observationer fra Kolding og Kiel i retning mod henholdsvis syd og nord på, at meteoren har haft sin bane mellem netop de to punkter.

Op gennem Jylland beretter folk på de sociale medier om, at de på samme vis har set en meteorlignende genstand over himlen i går eftermiddags.


Artiklen er opdateret med informationer fra Orion Planetarium.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.