Bæredygtigt Landbrug er træt af at vente på kommuner: Rens vandløbene selv

Vandløb og grøfter ved marker skal renses nu, lyder det fra Bæredygtigt Landbrug.

Oversvømmede marker ved Ryå, nær Saltum. (Arkivfoto). (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Et vådt efterår og vinter har sat sine spor på markerne. Over hele landet har der været oversvømmelser, og det har kostet landmændene dyrt. De har nemlig mistet afgrøder for millioner.

Det skyldes blandt andet, at kommunerne har været for dårlige til at oprense vandløb og grøfter. Men det skal være slut nu, sådan lyder det fra Bæredygtigt Landbrug.

- Nu skal de her vandløb renses op, og vi kan ikke acceptere, at tiden bliver trukket ud, siger Flemming Fuglede Jørgensen, landmand og formand for foreningen Bæredygtigt Landbrug.

Ifølge ham vil problemet kun blive løst, hvis grøfter og vandløb blev renset. Han mener ikke, kommunerne har gjort det godt nok, og derfor vil han nu have landmændene til at gøre det selv.

Men den løsning er Hjørring kommune ikke meget for.

- Selvtægt uden forudgående aftale, det kan jeg ikke anbefale, siger Søren Smalbro (V), formand for teknik og miljøudvalget i Hjørring Kommune.

Alligevel har kommunen lavet aftaler med nogle landmænd om, at de selv oprenser vandløbene på deres marker.

Det kan få alvorlige konsekvenser, hvis man beslutter at gøre noget ved problemet uden en aftale med kommunen.

- Det kan godt være, at vandet løber fra, og det er selvfølgelig det vigtigste. Men i yderste konsekvens kan man lave nogle uoprettelige skader, og det kan desværre ende med en polititiltalte, og det er kedeligt for alle parter, siger Søren Smalbro.

Men det er et stort problem for landbruget, understreger Flemming Fuglede Jørgensen. Derfor opfordrer han alligevel landmændene til at gøre noget ved de tilstoppede vandløb og mener ikke, at det er ulovlig selvtægt.

- Man laver bare det stykke arbejde, som kommunen ikke får gjort. Vi kan ikke holde ud at blive ved med at se, at vores afgrøder bliver ødelagt, siger Flemming Fuglede Jørgensen.