Bankdirektører kræver frifindelse for kursmanipulation

Når Vestre Landsret tirsdag formiddag indleder ankesagen i en usædvanlig straffesag om kursmanipulation, så kæmper to tidligere bankdirektører for at slippe for fængsel. Bagmandspolitiet fastholder sine krav.

Mens to tidligere direktører i Sparekassen Himmerland og EBH Bank kræver at blive frifundet, så fastholder anklageren krav om fængsel på op til halvandet år og en bøde på op til ti millioner kroner til sparekassen.

Vestre Landsret i Aalborg indleder tirsdag ankesagen om kursmanipulation med Sparekassen Himmerlands aktier.

Specialanklager Jørn Thostrup kalder det for en ganske alvorlig anklage, der er rejst mod ialt fem personer fra pengeinstitutterne, fordi det handler om overtrædelse af værdihandelsloven.

- Det er nogle regler, der skal gøre, at vi alle sammen tør at betro vores sparepenge til markedet og købe nogle aktier, siger Jørn Thostrup.

Ifølge ham kan det få stor negativ betydning for erhvervslivet i Danmark, hvis folk mister tilliden og trækker penge ud af børsmarkedet. Det vil gå ud over velstanden, siger han.

Anklager: En af de groveste sager, der er set

Jørn Thostrup kalder det for en af de groveste sager, der er set. Dels på grund af omfanget, men også fordi, det drejer sig om bankdirektører.

- Det er jo meget mere alvorligt, når det handler om bankverdenen end når det er en lille investor, der sidder bag skærmen og laver kursmanipulation for nogle få tusinde kroner. Det her er en helt anden skala, siger specialanklageren.

Direktører vil renses

I marts 2013 fandt Retten i Hjørring sparekassen skyldig og idømte den en bøde på fem millioner kroner.

Samtidig blev de to tidligere direktører i pengeinstitutterne hver idømt fem måneders fængsel. Og tre ansatte blev hver straffet med tre måneders ubetinget fængsel.

Svend Jørgensen fra Sparekassen Himmerland og Finn Strier Poulsen har anket for at få fængselsdommene omstødt.  

Sagen er rejst af Bagmandspolitiet og det er første gang, et pengeinstitut er anklaget for kursmanipulation.

Bagmandspolitiet fastholder krav om bøde på op til ti millioner kroner

Ifølge Bagmandspolitiets anklage var det kursmanipulation, da EBH Bank i 2008 kom med købsordrer for 8,7 millioner kroner i Sparekassen Himmerlands aktier.

Aftalen mellem de to parter var angiveligt, at kursen ikke måtte komme under 600.

Retten i Hjørring mente markedet dermed fik vildledende signaler om efterspørgslen og kursen.

Ved ankesagen fastholder Bagmandspolitiet sit krav om en bøde på op til ti millioner kroner til Sparekassen Himmerland, der i mellemtiden har skiftet navn til Jutlander Bank. Samtidig kræves de to tidligere direktører fængsel i op til halvandet år. 

Ankesagen begynder i Vestre Landsret tirsdag formiddag. Der ventes at falde dom i slutningen af marts eller april.

Facebook
Twitter