Benedicte står klar til at hjælpe, hvis der er brug for hende

Folk strømmer til for at tilbyde ekstra arbejdskraft til landets regioner og hospitaler.

21-årige Benedicte Bay Oxholm var slet ikke i tvivl om, at hun ville tilbyde den hjælp, hun kan give.

- Jeg synes, det er vigtigt, at man tilbyder sin hjælp, hvis man kan, for der er brug for det.

Sådan siger 21-årige Benedicte Bay Oxholm, der læser medicin med industriel specialisering på Aalborg Universitet.

Hun er en af de tusindvis af danskere, der er strømmet til regionernes nyoprettede jobbanker, hvor man kan tilbyde sin hjælp, hvis der i den kommende tid skulle blive behov for det på et af landets hospitaler.

På under et døgn har Region Midtjylland modtaget flere end 1.700 tilmeldinger til sin corona-jobbank, hvilket ifølge regionsdirektør Pernille Blach Hansen er "fuldstændigt overvældende".

- Vi havde ikke på noget tidspunkt drømt om, at der sad så mange, der var klar til at give en ekstra hånd i den situation, vi kommer til at stå i. Så det vil vi gerne sige rigtig mange tak for, siger den midtjyske regionsdirektør.

Det er studerende, ledige og pensionister inden for sundhedsfagene og ledige eller pensionerede pædagoger, der kan melde sig til regionernes jobbanker som ekstra assistance.

Region Hovedstaden har mandag eftermiddag modtaget omkring 2.500 ansøgninger fra studerende, sygeplejersker, læger og pædagoger. Og i Nordjylland fik regionen i løbet af de første 12 timer flere end 1.000 tilmeldinger.

- Det er fuldstændig fantastisk, og vi er nærmest blevet blæst bagover, siger Mariane Therkelsen, der er direktør for Mennesker og Organisation hos Region Nordjylland.

I den første stak med tilmeldinger har Mariane Therkelsen set både sygeplejersker, læger og rigtig mange lægestuderende.

- Og de kommer jo oveni alle dem, vi i forvejen har i vores system, så jeg håber, at det her kommer til at batte rigtig meget, siger hun.

Mariane Therkelsen forestiller sig, at den ekstra arbejdskraft kan blive aktuel på afdelinger, hvor man ikke nødvendigvis har corona-patienter, men hvor man har nogle af de mange andre aktiviteter, der skal opretholdes på et hospital.

'Man må hjælpe, hvor man kan'

Skulle der blive brug for det, så er 21-årige Benedicte Bay Oxholm klar til at træde til med kort varsel.

- I bund og grund handler det jo bare om at ville hjælpe andre, og når man hjælper andre, så får man det også godt med sig selv, siger hun.

Benedicte Bay Oxholm er på andet semester af sin medicinuddannelse og har derudover erfaring fra arbejde i hjemmeplejen og på et plejehjem.

- Så jeg vil jo kunne hjælpe med praktiske ting som at tage blodtryk, men også at være der for de pårørende og snakke med dem, så de ikke bliver ensomme, siger hun.

Stadig brug for flere hænder

Corona-jobbankerne har altså generelt fået stor opbakning, men regionsdirektør Pernille Blach Hansen understreger, at der fortsat er brug for, at flere går ind på regionernes hjemmesider og tilmelder sig.

- Vi ved ikke hvilken situation, vi kigger ind i, så vi opfatter det som en reserve, vi kan trække på når og hvis, vi får brug for det, siger hun.

Samme opfordring lyder fra Region Syddanmark, hvor omkring 400 indtil videre har tilbudt sig som ekstra arbejdskraft til sygehuse og sociale tilbud.

- Vi er i en ekstraordinær situation, og vi forventer, at der kommer mange patienter ind på sygehusene i den kommende tid. Det kan presse os mandskabsmæssigt, og derfor kan vi bruge dem som nogle, vi ved, vi kan kontakte, siger HR-direktør Lene Borregaard.

Alle, der kommer i arbejde, bliver betalt med overenskomstmæssig løn.