Bente kæmper for, at andre ikke skal drukne som hendes søn: 'Det er det eneste, jeg kan gøre for Oliver nu'

Minister vil nu sætte gang i arbejde med at forhindre drukneulykker i Danmark.

(Foto: Rasmus Jungersen DR Nordjylland)

På overvågningskameraet kan man se Oliver Ibæk Lund komme gående langs havnekanten. Det er starten af februar i år - og det er nat i Aalborg.

Det ene kamera mister den 21-årige mand af syne. Hurtigt fanger det næste ham, men viser ikke Oliver som mere end en mørk skikkelse. Alligevel kan man tydeligt se, at han falder i vandet. Og at han ikke kommer op igen.

Siden den nat har Olivers mor, Bente Ibæk Lund, kæmpet for, at andre familier aldrig skal opleve det samme, som hun – og resten af Olivers familie - har været igennem det seneste halve år.

- Det er det, jeg kan gøre for Oliver nu. Jeg kan ikke gøre mere for ham, fortæller hun.

- Men jeg kan gøre dét her for ham - og for alle andre. Jeg kan gøre opmærksom på, at der skal ske noget på de danske havne. For der sker alt, alt for mange drukneulykker.

Vi kan tydeligt mærke, at Oliver ikke er her mere. Vi tænker på ham hele tiden, fortæller Bente Ibæk Lund. (Foto: Rasmus Jungersen DR Nordjylland)

Sidste år druknede 15 personer på danske havne. I år er tallet allerede højere. Og Oliver kommer til at tælle med i statistikken, som fortæller, at der hvert år omkommer cirka 60 mennesker i drukneulykker i Danmark. Tyve procent af ulykkerne sker på havne.

- Jeg synes, det er skrækkeligt at tænke på. Og det er også skrækkeligt at vide, at der kommer til at ske flere ulykker. Men samtidig giver det mig også en følelse af, at nu skal der altså ske noget, for det gør mig også vred, siger Bente Ibæk Lund.

'Det overraskede mig, at der var et 'plejer''

Der gik mere end to måneder, før Oliver blev fundet i april i Limfjorden. Inden da blev der flere gange søgt efter den unge mand fra Vejle, som var flyttet til Aalborg for at læse psykologi.

- Der var så mange i Aalborg, der var søde til at hjælpe mig, men der var noget, som overraskede mig, fortæller Bente Ibæk Lund.

- Det overraskede mig, at der var et ’plejer’. Noget, der blev sagt blandt dem, som hjalp, var, at mennesker ’plejer’ at falde i havnen her og her. Og at de samme mennesker så ’plejer’ at dukke op der og der. Og at det ’plejer’ at være efter så og så lang tid.

Oliver Ibæk Lund ville være fyldt 22 år i næste måned. (© (Privat foto))

Da Oliver blev fundet, viste det sig, at også han blev fundet et af de steder, hvor druknede i Aalborg Havn ofte føres hen af strømmene i vandet.

- Det var jeg dybt rystet over. At der er et ’plejer’, og at der ikke bliver gjort noget ved det.

Allerede kort tid efter Oliver blev efterlyst, fik familien besked om, at politiet formodede, at han var faldet i havnen og druknet. Siden da har Bente Ibæk Lund besøgt flere danske havne og forsøgt at sætte sig ind i, hvad der bliver gjort – og ikke gjort – for at gøre dem sikre.

- Det er simpelthen for at gøre et eller andet, der gav mening for mig. Fordi alt i hovedet drejer sig om Oliver. Og det her er noget, der gav mening.

Siden har hun også forsøgt at sætte sig ind i, hvilke love og regler der gælder, når man eksempelvis bygger boliger på havnene.

- Før i tiden kunne jeg godt gå på en havn og tænke: ’Ej, hvor er det bare fantastisk det her. Så kan man sidde her og stikke fødderne ud over kajkanten’, fortæller Bente Ibæk Lund.

- Men nu er det med helt andre øjne, jeg kigger på det. Jeg kan godt blive helt rystet over, at der er så meget fokus på, at det bare skal se flot ud – uden en tanke på sikkerheden.

Minister vil have fokus på drukneulykker

Torsdag deltog Bente Ibæk Lund sammen med en række eksperter i en konference om sikkerhed på de danske havne arrangeret af transportminister Trine Bramsen (S) og Danske Havne. Her var et af hovedbudskaberne, at antallet af drukneulykkerne skal nedbringes.

Med til konferencen havde Bente Ibæk Lund selv flere forslag med til forbedring af sikkerheden. Blandt andet at der skal være mere fokus på at forebygge ulykker i stedet for først at sætte ind med hjælp, når folk er faldet i vandet.

- Det har undret mig, at man ikke gør mere for at forebygge ulykkerne. Der bliver gjort meget på ’vandsiden’ med termiske kameraer, stiger og reb. Men Oliver faldt i vandet lige ved siden af en stige, og han havde ikke en chance, da han først røg.

Dagene efter blev der lagt blomster og tændt lys til minde for Oliver omkring det sted på havnen, hvor han sidst blev set. (Foto: Christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

Og Bente Ibæk Lund er ikke alene i at tænke, at der skal gøres mere for at gøre havnene sikre, fortæller transportminister Trine Bramsen (S).

- Det er et stort problem, at vi sidste år havde 15 personer – primært mænd – som omkom i de danske havne. Vi har et stort arbejde foran os, og vi kan ikke bare lukke øjnene for, at der sker så mange dødsfald hvert år.

Ifølge Trine Bramsen er opgaven nu at sørge for at indsamle viden og skabe forummer, som kan komme med konkrete anbefalinger til politikere som hende.

- Bentes medvirken på konferencen gjorde indtryk på alle. Jeg tror ikke, jeg overdriver, når jeg siger, at alle sad med en klump i halsen og følte et kæmpe ansvar for at hjælpe med, at andre mødre ikke skal udsættes for det samme som Bente. Jeg synes, det er så stærkt, hun har taget kampen op.

'Jeg kan ikke slippe det'

I starten af maj blev Oliver endelig begravet. Og nu har sorgen over tabet af sønnen for alvor også kunnet få plads, siger Bente Ibæk Lund.

- Det er som om, at det først var efter begravelsen, at det gik op for mig, at han var død. Selvom det lyder ret fjollet, så har jeg nok haft et håb om, at han var i live, indtil han blev fundet. Selvom jeg jo godt vidste, at der ikke var noget håb.

Sorgen ved hun, at hun skal leve med resten af livet. Og kampen for at undgå, at det samme skal ske for andre, fortsætter også længe endnu.

- Jeg kan ikke slippe det. Jeg bliver nødt til at følge op på det. Det er vigtigt for mig at sørge for, at antallet af drukneulykker bliver reduceret. Der er ikke så mange, som skal miste livet på den måde, når det kan undgås.