Besparelserforskningsområdet går hårdest ud over de unge forskere

Professor frygter, at nye ideer går til spilde, hvis ikke unge forskere får midler.

- Selvfølgelig laver vi nye og spændende ting, men de helt vilde ideer, er det tit de unge, der får. Hvis ikke de kan få penge, så forsvinder de nye ideer, siger professor Per Halkjær Nielsen. (Foto: Maya Aagaard Hvirring)

Kender vi dig? Nej? Så kan du desværre ikke få penge til dine ideer.

Det er svært at være ung forsker i dagens Danmark. For besparelser og nedskæringer på universiteter og i forskningsråd betyder, at der er færre penge til ny forskning i dag.

Er man ikke allerede kendt for resultater og måske har nogle lidt anderledes ideer, så er kassen ofte lukket.

En ny rapport fra Tænketanken DEA melder om dårlige vilkår for unge forskere, og det vækker bekymring på Aalborg Universitet. Der er nemlig brug for de nye hjerner, mener rektor Per Michael Johansen.

- Fødekæden af unge forskere bliver brudt, fordi de ikke kan skaffe penge til at etablere sig. Dermed kan vi som nation gå glip af, at nogen af dem med de mere vilde ideer kan være med til at skabe gennembrud i dansk forskning på nye områder, siger han.

De ældre topforskere, som på grund af deres navn og renommé har lettere ved at få bevilget midler til forskning, har også lagt mærke til problemerne for de unge forskere.

En af dem er Per Halkjær Nielsen, der er professor på Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet.

- Vi risikerer at tabe en hel generation af unge forskere, som har svært ved at få midler, og vi risikerer også at gå glip af mange nye spændende ideer. Vi andre gamle kører tit lidt i samme boldgade.

Han er leder af Center for Microbial Communities, hvor han har ansat omkring 30 unge forskere og ph.d-studerende, og han oplever jævnligt, at de unge forskere får afslag på deres ansøgninger om forskningsmidler.

Da han selv begyndte sin karriere som forsker i 1990’erne, havde Aalborg Universitet en ordning, hvor universitetet delte penge ud til de unge forskere, så de kunne etablere deres forskning og på den måde få succes med at søge nye forskningsmidler.

Uden de penge tror Per Halkjær Nielsen ikke, han ville være kommet i gang med at forske i sin tid.

- Vil vi noget i Danmark med forskning, så er det vigtigt, at vi vil løbe en risiko sommetider; at vi godt vil give penge til et projekt, der ikke altid virker. Selvfølgelig skal man også give penge til os ældre forskere, der har lavet mange spændende ting i mange år, men det skal ikke være på bekostning af de unge.

Rapporten fra DEA vurderer, at mindre end hver tiende forskningsprojekt får held til at finde penge hos enten en offentlig eller privat forskningsfond.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk