Betjente må bruge magt for at fjerne tobak efter forbud i fængsler

Siden den 1. april har der været rygeforbud indenfor i de danske fængsler. Det skaber konflikter mellem indsatte og ansatte.

Fængselsbetjente på Statsfængslet Kragskovhede ved Frederikshavn har anvendt magt to gange på grund af rygeforbuddet. (© DR)

Forbud mod rygning i fængslerne har ført til flere tilfælde af magtanvendelse på Statsfængslet Kragskovhede ved Frederikshavn.

Foreløbigt to gange har personalet anvendt magt for at tage tobak fra de indsatte. Og det er ikke røgen værd, siger René Christensen, der er tillidsrepræsentant for personalet ved Statsfængslet Kragskovhede i Nordjylland.

- En magtanvendelse kan jo ende i, at der kan ske en arbejdsskade, siger Réne Christensen.

Siden den 1. april har det været forbudt at ryge indendøre i danske fængsler og arresthuse. Ifølge den nordjyske tillidsmand skaber det for mange konflikter.

- Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, at en rygelov skal ende i konflikter, hvor vi sætter kollegaers helbred på spil, siger René Christensen.

Retsordfører fra Venstre Preben Bang Henriksen er overrasket over kritikken.

- Når vi netop gennemfører rygeforbuddet nu, så er det, fordi syv ud af ti af netop Fængselsforbundets tillidsfolk siger, at deres medlemmer er generede af røgen, siger han.

Derfor er beslutningen den bedste for de ansatte, men også for de indsatte, der ikke ryger, siger Preben Bang Henriksen.

- Det er altså noget, man må vænne sig til. Og jeg er lige ved at sige, at man måske også skulle vænne sig til, at det er en dårlig idé overhovedet at komme i fængsel, siger retsordføreren.

Der er sat to millioner kroner af årligt til rygestopkurser for indsatte, og det er muligt at ryge på gårdture. Men det er ikke tilstrækkeligt, siger tillidsmand René Christensen.

- Vi har fået mange nye regler og ting det sidste års tid. Nu skal vi også til at holde øje med, om der ligger cigaretter på stuerne. Der følger ikke altid personale, midler og ressourcer med de her ekstra arbejdsopgaver, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk