Biblioteker fattes bødepenge: Lånere afleverer i stigende grad til tiden

Biblioteker får færre penge ind i bøder og dermed færre penge at købe nye materialer for, ifølge Danmarks Biblioteksforening.

Ifølge direktør i Danmarks Biblioteksforening, Michel Hansen, er de manglende bødeindtægter et udbredt problem. (Foto: Camilla Faurholdt-Löfvall © DR)

Biblioteker uddeler langt færre bøder for for sent afleverede bøger, og det rammer budgettet.

Aalborg Bibliotekerne mangler i år omkring en million kroner i bøder og gebyrer. Aalborg Kommune planlægger nu at dække cirka en tredjedel af beløbet.

- Når vi får lidt mindre i indtægt, så er der selvfølgelig nogle ting, vi må ind og prioritere, fortæller bibliotekschef Kirsten Boelt..

De sidste fem år er Aalborg Bibliotekernes bødeindtægter faldet fra tre millioner kroner i 2012 til forventede 1,8 millioner kroner i 2017.

Ifølge Kirsten Boelt skyldes de færre bøder i høj grad den teknologiske udvikling, hvor lånere for eksempel får påmindelser per sms og derfor oftere afleverer bøgerne til tiden.

- Vi skriver ud til de enkelte lånere og minder dem om, at de skal huske at aflevere deres bøger, inden der kommer en bøde på.

Manglende indtægter et udbredt problem

Ifølge direktør i Danmarks Biblioteksforening, Michel Hansen, er de manglende bødeindtægter en udfordring, fordi bibliotekerne i forvejen er presset på pengepungen.

- Udfordringen er, at bibliotekerne generelt er skåret meget ned og samtidig mister en indtægt fra gebyrer, som kunne være brugt til at købe nye materialer for.

Indtægten fra bøderne og gebyrerne udgør cirka en fjerdedel af Aalborg Bibliotekernes indtægt.

FacebookTwitter