Bilister om EL's klimaplan: Vi vil gerne køre elbil, men det er stadig for dyrt

Enhedslisten vil med ny plan have bilister til at vælge el-biler frem for benzin- og dieselbiler.

Marko Birk Nielsen, Dianna Eriksen og Søren Rosenberg. (Foto: Rasmus Jungersen © DR Nórdjylland)

Ud af benzin- og dieselbilerne og ind i elbilen.

Det er det overordnede mål med Enhedslistens nye klimaplan.

Men hvad siger bilisterne til det? Vi har talt med nogle af dem, der bor langt fra jobbet, og hvor bussen kun kører få gange om dagen.

Birgit Jensen tror, det vil tage noget tid, før hun får udskiftet den dieseldrevne Mazda med en elbil. (Foto: Rasmus Jungersen © DR Nórdjylland)

I Gandrup nord for Aalborg vil Birgit Jensen ikke udelukke, at hun en dag kan finde på at udskifte sin blå dieselbil med en på el. Men foreløbig er der for mange ulemper, mener hun.

- Det kan jo ikke hjælpe, at vi skal køre til Støvring hver gang for at lade op, siger Birgit Jensen, der opfordrer politikerne til at komme ud på landet for at se, hvordan virkeligheden er.

- Vi er nødt til at gøre noget, siger Søren Rosenberg fra Aabybro. (Foto: Rasmus Jungersen © DR Nórdjylland)

Mere positiv er Søren Rosenberg fra Aabybro.

- Jeg synes, det er en god idé, og jeg vil da meget gerne købe en elbil næste gang, for vi skal have et bedre klima, og så må vi også kigge indad og investere lidt, siger bilisten.

Mangler 'familiecontainer' på el

Kristian Munk fra Gjøl er enig i, at udspillet vil være godt milljømæssigt.

- Men rent egoistisk har jeg brug for en 7-personers bil og det findes ikke som elbil, så jeg vil da være rigtig ked af det, hvis der ikke findes et alternativ, siger familiefaren.

Ifølge ham betyder den økonomiske gevinst ved et skift en del. Det gør det også for Dianna Eriksen fra Aalborg. Men det kommer alligevel til at tage lang tid, før hun skifter sin benzinbil ud med en eldrevet.

- For mig gør det ikke den store forskel, for elbilerne er altså stadig for dyre. Så det er der simpelthen ikke økonomi til, siger hun.

Vil gerne, men har ikke råd

Samme udfordring har 18-årige Marko Birk Nielsen fra Aabybro.

- Elbiler er jo klart at overveje, men som 18-årig er det lidt dyrt at skulle ud og have fat i sådan en, når man ikke har så mange penge.

Som alting ser ud nu, så er vi nødt til at blive påvirket til at køre noget mindre eller mere fornuftigt, siger Christoffer Hartman Veng. (Foto: Rasmus Jungersen © DR Nórdjylland)

Hos Christoffer Hartman Veng har familien valgt at skære ned på de faste udgifter ved, at han har udskiftet sin bil med en knallert 45.

- Og vi er egentlig enige om derhjemme, at den bil vi har, nok er den sidste, vi har med flydende brændstof, siger nordjyden.

Han kalder initiativet fra Enhedslisten for forfriskende.

- Som alting ser ud nu, så er vi nødt til at blive påvirket til at køre noget mindre eller mere fornuftigt, siger Christoffer Hartman Veng.

Vi er nødt til at gøre noget

Gitte Poulsen pendler hver dag mellem Køge og Frederiksberg. (© DR Nyheder)

I den anden ende af landet er flertallet af de bilister, vi talte med i Køge også indstillede på, at der skal gøres noget for miljøet.

- Jeg vil helt klart overveje at skifte til en elbil, fordi det tror jeg, bliver fremtiden. Den koster selvfølgelig noget mere at investere i, men vi bliver nødt til at gøre noget, siger Gitte Poulsen.

For hende vil stigende brændstofpriser også være et incitament for at skifte til en elbil.

- Når først skridtet er taget med, at de stiger, så fortsætter det jo, forudser hun.

Pia Ovesen vil overveje at udskifte sin nye benzinbil med en elbil, men hun har brug for tid. (© DR Nyheder)

For Pia Ovesen er den daglige køretur mellem Køge og Lyngby, så hun forventer, at højere brændstofpriser vil have store konsekvenser for hende.

- Det vil jeg være ked af, for det vil betyde ret meget for min daglige økonomi, og det vil helt klart gøre, at jeg vil overveje hvor, jeg skal arbejde, siger sekretæren.

Hun har lige købt sin røde benzinbil, men hvis det kontante tilskud til køb af elbiler bliver attraktivt nok, kan hun godt overveje at skifte.

- For miljøets skyld er det jo den vej, vi skal gå. Men det må gerne strække sig over nogle år, så vi kan følge med, siger Pia Ovesen.

Facebook
Twitter