BILLEDER: Danske ex-minkavlere går nye tider i møde

I dag er det et halvt år siden Mette Frederiksen (S) meddelte, at minkerhvervet i Danmark skulle lukkes ned.

For et halvt år siden meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at dansk minkavl skulle nedlægges, fordi Statens Serum Institut vurderede, at mutationerne hos mink kunne have konsekvenser for mulighederne for at forebygge COVID-19 med vacciner.

Siden den beslutning blev truffet, har der været blæst om minkbranchen, og der er blevet stille på landets minkfarme. Selvom bygningerne stadig står der, er dyrene væk, og burene på farmene står tomme.

Nu skal flere af de forhenværende minkavlere i gang med at genopfinde sig selv.

De står ganske vist til - på et tidspunkt - at få erstatning. Men samtidig står de tilbage med det hele store menneskelige spørgsmål: Hvad skal jeg nu, når jeg ikke længere kan avle mink?

 • For tre et halvt år siden fulgte Troels Hansen i sin fars fodspor og overtog sin egen minkfarm tæt ved Hadsund i Mariagerfjord Kommune. Men det var ikke mange år, han skulle tilbringe i den branche. Efter nedlukningen af minkerhvervet i efteråret 2020 måtte han falde tilbage på sin uddannelse som elektriker og få sig et nyt arbejde. (Foto: Rasmus Jungersen DR Nordjylland © DR Nórdjylland)
  1 / 12
 • Selvom et job som elektriker ikke var, hvad Troels Hansen oprindeligt havde af planer for sin fremtid, så har det været en positiv oplevelse at komme tilbage i faget. - De har taget fantastisk godt imod mig, de steder, jeg har arbejdet. Der er ikke en finger at sætte på det. Men hvis jeg kunne få mine mink tilbage, ville jeg være lykkelig, siger han. I 2020 havde Troels Hansen 2.400 minktæver på sin farm. Den 15. november 2020 om aftenen var de færdige med at aflive minkene. (Foto: Rasmus Jungersen DR Nordjylland © DR Nórdjylland)
  2 / 12
 • Interessen for at arbejde med mink har rødder hos Troels Hansens far, som har avlet mink siden 1979. Men minkavl er mere end bare et arbejde, fortæller Troels Hansen. - Det er jo hele ens identitet. Man gad ikke bruge så mange timer på det, hvis det ikke også var en hobby, siger han. Før plejede kolleger fra andre minkfarme at ringe dagligt og spørge til, hvordan det gik på farmen, men nu er telefonen blevet stille. (Foto: Rasmus Jungersen DR Nordjylland © DR Nórdjylland)
  3 / 12
 • Et farvel til livet som minkavler ramte ikke kun Troels Hansen, men også hans kone og børn, fortæller han. - Jeg arbejdede dobbelt så mange timer før, men jeg var mere hjemme. Når de kom hjem, kunne de bare komme med op på farmen. Nu er jeg jo ikke hjemme på samme måde, siger han. Men Troels Hansen tror ikke på en fremtid i minkbranchen i Danmark. Derfor er hans ønske at videreuddanne sig som, elinstallatør. - Jeg er 36 år, og jeg kan jo ikke kigge op i luften de næste 40 år, så et eller andet skal der jo ske. (Foto: (Privat foto))
  4 / 12
 • I 2015 byggede Rikke Grambo-Aaens kæreste en minkfarm lidt udenfor Brønderslev, hvor hun passede dyrene. Men Rikke Grambo-Aaen måtte sadle om, da minkene skulle slås ned i vinter. Nu satser hun på at uddanne sig indenfor en række fag. Ved siden af sin uddannelse som social- og sundhedsassistent, vil hun læse neuropædagogik, positiv psykologi-vejleder, og så skal hun starte op som parterapeut og sexolog. (Foto: Rasmus Jungersen DR Nordjylland © DR Nórdjylland)
  5 / 12
 • - Jeg har meget brug for at skulle ud med en omsorg. Og jeg havde det sådan, at hvis jeg ikke skulle passe dyr, skulle det være mennesker. At komme ud og gøre en forskel, siger hun. På Rikkes kærestes minkfarm aflivede de i alt cirka 11.000 dyr. (Foto: Rasmus Jungersen DR Nordjylland © DR Nórdjylland)
  6 / 12
 • På minkfarmen hos Rikke Grambo-Aaen er der stille, og burene står tomme. Hverken hun eller hendes kæreste bryder sig om at gå i nærheden af farmen. - Jeg var virkelig passioneret omkring minkavl. Jeg elskede at gå ude, være i den friske luft og passe dyrene og sørge for at alle havde det godt, siger hun. - Nu er alle burene bare tomme. Der er ingen liv. Det gør sgu ondt. (Foto: Rasmus Jungersen DR Nordjylland © DR Nórdjylland)
  7 / 12
 • Selvom det var hårdt at se farmen blive lukket ned, ville Rikke Grambo-Aaen ikke spilde tiden. Der skulle lægges en plan. - Jeg fik faktisk indenfor en uges tid meldt mig til noget af det første, siger hun. - Man står selv for sin egen lykke. Der er ikke andre, der kommer og serverer det for dig. Og så gik jeg bare i fuld gang med at læse op til det hele og fik flyttet mit fokus derhen. (Foto: Rasmus Jungersen DR Nordjylland © DR Nórdjylland)
  8 / 12
 • Det er på en gård på det sydlige Mors, at Jesper Balle plejede at avle mink sammen med sin far. Nu er der hverken dyr eller mennesker på farmen, hvor spindelvæv i stedet er begyndt at have en fast plads. - Det er tomt. Helt ubeskriveligt tomt, siger han. Inden han gik ind i minkbranchen, uddannede han sig som smed, og det er den beskæftigelse, han har fået det seneste halve års tid til at gå med. (© DR Midt & vest)
  9 / 12
 • En ven med et tagdækkerfirma blev indgangen til den nye tilværelse som håndværker. Jesper Balle fik et ben indenfor byggebranchen og begyndte at leje sig ud som tømrer og smed til forskellige håndværkerfirmaer, der havde brug for hjælp. - Ved at leje mig ud slipper jeg for at tage en beslutning om, hvad jeg skal resten af livet. Jeg kører lidt fra den ene dag til den anden og prøver at finde ud af, hvad jeg gerne vil. Jesper Balle håber på at blive selvstændig i en anden branche, men har også planer om at gå ind i politik og stiller op til det kommende kommunalvalg. (Foto: Emil Pagh Gaasvig Jensen DR Midt & Vest © DR Midt & vest)
  10 / 12
 • Simon Vesterholm, som kommer fra Give i Vejle Kommune, mener selv, at han er en af de minkavlere, som er sluppet bedst ud af det seneste halve år. Han nåede at aflive sine mink, inden en nabofarm blev ramt af corona og fik lov til at sælge sine skind på årets auktioner. Samtidig havde han lejet sin minkfarm, så han kunne opsige sit lejemål, da de sidste mink var slagtet. Nu er Simon Vesterholm gået nye veje og er i dag ansat som driftsleder på en stor svinefarm. - Jeg er rigtig glad for at jeg har fået arbejde, og at det er gået så hurtigt, siger han. (Foto: (Privat foto))
  11 / 12
 • Minkavl har betydet meget for flere generationer i Simon Vesterholms familie. Både hans far og bedstefar har haft deres gang mellem minkburene indtil for to år siden. Han tog på et tidspunkt en beslutning om, at han ikke ville være bitter over lukningen af minkerhvervet. - Som gammel livgarder fik jeg at vide, at man ikke skal hænge med hovedet, når man står i lort til halsen. Det er den indstilling, jeg har. Der er jo ikke andet for end bare at komme videre, siger han. (Foto: (Privat foto))
  12 / 12
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk