Bløde blæksprutter får demente til at finde ro, når de er indlagt: Jo flere farver desto bedre

Både børn og demente kan have gavn af en hæklet blæksprutte.

En blæksprutte på sengeafsnittet eller operationsstuen kan give ro, har sygeplejerske Maja Skov Aagaard fundet ud af. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

Når man bliver ramt af demens og pludselig står foran en operation i uvante omgivelser på hospitalet, kan det være svært at finde ud af, hvad der er op og ned.

Indimellem reagerer demente patienter kraftigt, når de er indlagt – men på Aalborg Universitetshospital har sygeplejerske Maja Skov Aagaard fundet en løsning, der kan give nogle af de demente den tryghed, de har brug for.

Hun har tidligere arbejdet på afsnittet for for tidligt fødte børn, og her var hæklede blæksprutter et hit.

- Så fik jeg idéen til også at prøve dem af heroppe, fortæller Maja Skov Aagaard, der nu arbejder på ortopædkirurgisk afdeling, hvor en del af patienterne er både demente og urolige.

Forstår ikke, hvorfor de indlagt

I flere tilfælde har blæksprutterne hjulpet patienterne, så de ikke pludselig hiver deres udstyr af, mens de er indlagt.

Det får dem til at slappe af, forklarer Maja Skov Aagaard.

- De forstår ikke altid, hvorfor de er indlagt, eller hvad der sker omkring dem, og de forstår ikke, om vi vil dem noget godt eller ondt. Men det giver tryghed og ro, at de kan få noget at holde og trykke i hånden, siger hun.

Tine Japp fra Aalborg har hæklet en blæksprutte med høj hat til sin demente mor. (© PRIVATFOTO)

Til forskel fra blæksprutterne på børneafdelingerne har de hæklede sprutter til demente færre arme og ligner knap så meget et stykke legetøj.

Til gengæld har de stærke farver, da flere af de demente er svagtseende, og sjove detaljer, som de kan genkende.

- Det kan være hatte, butterflys, små tasker eller en malerpensel. Det reagerer de rigtig dejligt på, fordi de kan ligge og studere dem, og nogle ligger også og snakker med dem, siger Maja Skov Aagaard.

Gør ikke ondt at få i hovedet

Udover at berolige patienterne er der også en anden fordel ved de bløde blæksprutter.

Hvis patienterne bliver aggressive og for eksempel kommer til at smide med ting, er sprutterne langt mere uskadelige at have mellem hænderne end så meget andet.

- Det gør ikke så ondt at få kastet sådan en blæksprutte i hovedet i forhold til en kaffekop, siger Maja Skov Aagaard.

Det er hæklende damer fra hele landet, der bidrager med blæksprutter til afdelingen.

Inden brug får de en kogevask, så de lever op til hygiejnekravene på hospitalet og er fri for bakterier.

Hvis man selv ønsker at bidrage, kan man søge mere information i gruppen ”Hæklede sprutter til demente - Demensven” på Facebook.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk