Blomsterautomaten er et hit: I fremtiden vil flere varer blive solgt i automater

Trendforsker forudser, at vare-automater står over for en opblomstring

Blomsterautomaten hos Vibeke Rosenkjær har solgt 50 buketter på en måned. Man betaler med sit kreditkort, vælger en buket og lågen åbner sig. (Foto: Rasmus Jungersen DR Nordjylland)

Fra wienerbrød til pornoblade. Gennem tiden har man kunnet trække lidt af hvert i en automat.

Nogle automatvarer er forsvundet igen, andre er her endnu, og nu har en helt ny slags automat meldt sin ankomst.

En blomster-automat.

Det er blomsterhandler Vibeke Rosenkjær på Hobrovej i Aalborg, der har købt automaten, hvor man døgnet rundt kan trække en buket blomster efter eget valg.

Hun fik i første omgang succes med at sælge friskbundne buketter inde i butikken, men potentialet var til mere.

- Mange ønsker ikke at stå i kø for at få en buket blomster og derefter vente på, at buketten bliver bundet. Så nu giver jeg dem også tilbudet om, at de kan trække en friskbundet buket i automaten, hvis de er i tidsnød eller af den ene eller anden grund har brug for at købe en buket uden for normal åbningstid, siger Vibeke Rosenkjær.

Og det har været en stor succes.

Automaten har været i drift i en måneds tid og har solgt et halvt hundrede buketter.

For Vibeke Rosenkjær er det også fordel, at kunderne ikke står i kø og venter på at købe en buket.

- Jeg bliver mindre stresset, og jeg kan bruge mere tid på at være kreativ og binde nogle flotte buketter, som på forhånd er klar til at blive solgt - enten her i butikken eller i automaten.

Automaten har otte kølige rum med forskellige buketter i forskellige prislejer. Man taster nummeret på rummet, betaler med sit kreditkort og lågen til rummet åbner sig.

Automaten i Aalborg er den fjerde af slagsen i landet. Der står også tre blomster-automater i og omkring Horsens. To mere er på vej i henholdsvis København og Fredericia.

Louise Byg Kongsholm er ekspert i detailhandel og ansat i Pejgruppen, Scandinavian Trend Institute. Hun forudser, at flere varer vil blive solgt via automater i fremtiden.

- Vi kommer til at se et bredt udvalg af varer i automaterne - lige fra kosmetik, strømpebukser til planter og holdbare måltider. Vi har set flere hoteller indføre automater med salg af ting, man har glemt som rejsende.

Flere steder i Verden kan man købe opvarmet mad i automater. I Europa kan man i flere lande trække en friskbagt pizza i en automat. Måske det bliver muligt i Danmark også? (Screenshot fra Fastcompany.com)

Louise Byg Kongsholm siger, at nutidens og fremtidens forbruger ønsker sig en nem og hurtig tilgang til de varer, de vil købe:

- Vi gider ikke vente, vi har ingen tålmodighed. Alt skal kunne købes og hentes så hurtigt som muligt. Og der er jo tidspunkter på døgnet, hvor butikkerne er lukkede, eller hvor man bare ikke orker at skulle ind og stå i kø i en åben butik. Der er automaterne en del af løsningen.

Der findes selvfølgelig masser af varer, der ikke vil kunne trækkes i en automat. Nogle af indlysende grunde. Men eksempelvis vil fødevarer være nogle af de ting, man godt kunne sælge i en automat, men hvor lovgivningen sætter grænser af hygiejniske og sundhedsmæssige grunde, påpeger Louise Byg Kongsholm.

- Men inden for alle andre produktkategorier kan jeg ikke se, der skulle være nogle begrænsninger i at sælge dem via automat.

Louise Byg Kongsholm har selv set en del automater med varer i. En af de mærkeligste varer, hun har set til salg et sådan sted, er sandaler.

- Det var på et sted, hvor det handlede om at slappe af. Så hvis man var kommet afsted uden sandaler, så kunne man altså trække et par der!

Facebook
Twitter