Børn får stjålet mad i skolegården: Nu skal måger skydes

Der er mindre føde i området til mågerne, siden minkfarmene blev lukket i 2020.

Det er blandt andet ved Aabybro Skole, at mågerne skal skydes. Fra den 15. april må mågerne ikke længere skydes, da de begynder at yngle. (Foto: © Christine Nørgaard, DR)

I dag bliver "jagtsæsonen" på måger skudt i gang i den nordjyske by Aabybro.

Seks jægere har nemlig netop fået lov til at skyde måger, der har terroriseret byen den seneste tid.

Mågerne ødelægger nattesøvnen for borgerne med larm og skræmmer børn, der får stjålet mad, når de er ude i skolegården. Mågerne holder især til i centrum af byen.

- Nu hvor mågerne er i gang med redebygningen, er de meget aggressive. Hvis de kan finde mad let, så gør mågerne det - eksempelvis ved at stjæle det fra børnene, siger Henning Kiil fra Aaby Sogns Jagtforening.

Han er en af de reguleringsjægere, der skal skyde måger i byen frem til 15. april.

Ekspert anslår, at der bare ti kilometer fra Aabybro er et område med cirka 400 ynglende sølvmåge-par. Det er et stort antal, og det er nu en del af dem, som jæger Henning Kiil skal skyde, når de er i Aabybro. (Foto: © Christine Nørgaard, DR)

Skyldes måske lukkede minkfarme

Hvorfor mågerne har valgt at slå sig ned i netop Aabybro, er svært at slå fast. Men både jægere og forskere har nogle bud.

En del af forklaringen kan være, at der ved Gjøl - der ligger i samme område som Aabybro - tidligere har været 39 minkfarme, hvor måger nemt kunne finde føde.

- Det er mit indtryk, at der før minkfarmene blev lukket, var knap så mange måger i byerne i disse områder, siger jæger Henning Kiil.

Mågerne søger samme område

Teorien om de lukkede minkfarme er Thomas Bregnballe enig i. Han er mågeekspert og seniorforsker ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

Det er sandsynligvis de samme måger, som levede ved Gjøl, der nu terroriserer Aabybro.

- Vi ved, at mange af de måger, der ynglede ved Limfjorden, var glade for at finde føde ved minkfarmene. Nu har de fået øje på andre, alternative fødekilder, siger Thomas Bregnballe.

Mågerne kunne også have slået sig ned i andre byer i området, men nu faldt valget på Aabybro - muligvis fordi der er gode forhold som let tilgængeligt føde.

- Mågerne lærer af hinanden, at der er føde at komme efter i det samme område, og derfor søger flere måger til for eksempel Aabybro, siger Thomas Bregnballe og fortsætter:

- Hvis man skal komme det til livs, skal man sørge for, at der ikke er mad, de kan komme til inde i byen som eksempelvis i skraldespande eller halvspiste burgere på gaden. Men det kan være svært. Ellers må man skræmme dem væk eller få særlig tilladelse til at skyde dem, som man nu er endt med i Aabybro.