Børn og voksne overtager pleje af fortidsminder

Jammerbugt Kommune får hjælp af skoleelever, pensionister og andre borgere til arbejdet med at pleje områdets fortidsminder

Både unge og ældre borgere har overtaget plejen af mange af de 474 fortidsminder i Jammerbugt Kommune. (© Jammerbugt Kommune)

En 3. klasse, en borgerforening og andre helt almindelige mennesker har overtaget pleje af fortidsminder i Jammerbugt Kommune.

Foreløbigt har 20 plejegrupper sagt ja til opgaven, som reelt er kommunal. Og det er en god ide - i hvert fald for børnene i 3. klasse på Trekroner-skolen i Fjerritslev.

- De føler, at de gør en gavnlig indsats, der rent faktisk betyder noget. Det er noget, der ellers kan være svært i skolen til daglig, siger lærer Bjarne Jørgensen.

Opgaven er simpel og kan løses i løbet af et par dage om året, forklarer skov- og landskabsingeniør, Ivan Kristensen.

- Det vigtige er at fortidsminderne ikke gror til i træer og buske.

Skilte og stier

På Trekronerskolen er gravhøjene i Han Herred brugt som en naturlig del af undervisningen. Blandt andet har 3. klasse lavet skilte og stier til gravhøje, ligesom en høj er brugt som et udendørs klasselokale.

- Det er en naturlig del af historieundervisningen, fastslår Bjarne Jørgensen.

Det er den enkelte kommune, der i dag har plejeretten af danske fortidsminder. Naturhistorisk museum står for tilsyn af minderne, og hvis ikke de plejes, så bliver kommunerne indberettet til Kulturstyrelsen.

Derfor er kommunerne tvunget til at varetage opgaven.

I Jammerbugt Kommune er der registreret 474 fortidsminder.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.