Børnehaver higer efter udflugter: Har tømt særlig pulje

Nordea Fonden putter en ekstra million i puljen, efter 616 børnehaver har søgt om penge.

Børnehuset Sæbygaardvej har fået afslag på en ansøgning om penge fra Nordea Fonden. Men efter den nye million er tilført puljen, vil børnehaven forsøge sig igen. (Foto: Asger Jørgensen)

Børnehaver landet over er ramt på økonomien, og det betyder færre ture ud af huset.

Derfor har det været en kærkommen mulighed for mange, at man kunne søge om penge til netop det formål hos Nordea Fonden.

Fonden lancerede 1. marts en pulje på 2,5 millioner kroner, som børnehaver kunne søge. Hver børnehave kunne få 5.000 kroner til en udflugt.

616 børnehaver har nu revet puljen væk, og fonden har derfor udvidet med en million mere.

En af de børnehaver, der i første gang fik afslag på en ansøgning, er Børnehuset Sæbygaardvej i Sæby. Men børnehaven har søgt om at få del i den nye million i puljen, fortæller Jan Kokholm, der er afdelingsleder i Børnehuset Sæbygaardvej.

- Vi søger til en tur i teater. Det kan koste mange penge både til bus og til indgangsbilletter, og de penge har vi ikke; dem prioriterer vi til noget andet i dag, fordi vi ikke er så velhavende, som vi har været, siger han.

- For os handler dét at søge fonde om, hvorvidt vi kan eller ikke kan, og får vi afslag, så kan vi ikke, siger han.

Tirsdag fik otte børn i børnehaven mulighed for at komme på cykeltur i skoven, fordi det er ferietid og der derfor er færre børn og flere voksne.

Men ifølge Birthe Albæk Pedersen, der er pædagog i børnehuset, er det meget nødvendigt med ekstra midler, hvis udflugterne skal på dagsordenen i hverdagen.

Førhen oplevede hun, at hun og børnene oftere kunne tage på udflugter.

- Før i tiden havde vi flere hænder, så der kunne vi komme på mange flere ture. Jeg har været både i Grenå, Aarhus og i Sverige på heldagsture med børn, men det er mange år siden, jeg har prøvet det, siger hun.

Og det er vigtigt for børn i børnehaven at komme ud og opleve verden, fortæller Grethe Kragh Mülle, psykolog og lektor ved institut for pædagogik og uddannelse ved Aarhus Universitet.

- Det er vigtigt, fordi små børn lærer gennem deres egne erfaringer, som de får konkret; sanse- og handlemæssigt, altså hvor de kan se, høre, og røre noget nyt, og det kan man jo ikke hjemme i daginstitution, siger hun.

Den udvidede pulje kan søges, indtil pengene slipper op.