Boligorganisationer frygter, at prisstigninger kan sætte folk på gaden

Lejere får råd om besparelser af boligorganisationer, så de kan betale huslejen.

Hos boligorganisationen Alabu Bolig i Aalborg har de sat energibesparelser på dagsordenen på et møde med afdelingernes bestyrelser i aften.

Hverdagen er blevet dyrere, og det kan både mærkes i supermarkedet, på pendlerturen til arbejde, og på elregningen. For forbrugerpriserne er i sammenligning med april sidste år steget med 6,7 procent, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Og netop de stigende priser vækker bekymring hos landets boligorganisationer. Derfor har Alabu Bolig i Aalborg sat energibesparelser på dagsordenen på et møde med afdelingernes bestyrelser i aften, fortæller formand Laila Thomsen.

- Har man en meget lav indkomst og priserne stiger, så er der måske ikke penge til huslejen, og det sidste, vi vil, er at være nødt til at sætte folk ud af deres lejlighed, siger hun.

Tanken er, at mere viden om at spare på forbruget skal forhindre, at beboerne bliver sat på gaden, fordi de ikke kan betale lejen. Udover kurser om energibesparelser, opsøger boligforeningen også beboere med svag økonomi for at tilbyde rådgivning.

'Hvis det fortsætter, ved vi ikke hvad vi skal gøre'

En af beboerne i Alabu, som godt kunne bruge flere råd til besparelser, er Benny Scheutz Petersen, som er folkepensionist. For det var ikke nogen behagelig oplevelse, da han så, at elregningen pludselig var dobbelt så stor som normalt, fortæller han.

- Jeg tænkte, at 2.400 kroner for et kvartal, det var da forfærdeligt mange penge, for pensionen bliver ligesom ikke større, siger han.

De stigende priser på nødvendigheder som strøm, mad og brændstof er begyndt at blive et benspænd for Benny Scheutz Petersen, når han skal betale for den største post i budgettet – nemlig huslejen.

- Hvis det fortsætter med at stige, ved vi ikke, hvad vi skal gøre. Jeg er meget bekymret over, hvad der kommer til at ske, og om man kan blive boende og få mad på bordet hver dag, siger han.

Da Benny Scheutz Petersen fik besøg af en energikonsulent, blev han bedre til at spare på strømmen. Men han frygter, at det ikke er nok til at få budgettet til at gå op. (Foto: Morten Lerkenfeldt Sørensen © DR Nórdjylland)

For selvom Benny Scheutz Petersen og hans kone har fået besøg af en energikonsulent og forsøgt at spare mere på strømmen, så frygter han, at det ikke er nok.

- Jeg kan jo ikke sige til købmanden, at jeg ikke vil betale den fulde pris for mælken og kartoflerne. Skal vi af med bilen? Det kan vi jo ikke, for jeg er dårligt gående, det er jo en del af mit liv.

'Det er en utroligt farlig cocktail'

Også hos Danmarks Almene Boliger fylder problemet på dagsordenen. Det fortæller Solveig Råberg Tingey, viceadministrerende direktør i BL.

- Det er en utroligt farlig cocktail, når vi ser prisstigninger så mange steder på én gang, og det med ikke at kunne betale huslejen kan reelt blive en trussel på længere sigt, siger hun.

Derfor har boligselskaberne generelt ekstra fokus på at gøre brug af tiltag, der skal hjælpe lejerne med at få økonomien til at hænge sammen.

- Boligselskaber tilbyder allerede økonomisk rådgivning til familier, der har svært ved at få økonomien til at hænge sammen, og så kan man jo prøve at kigge på sit forbrug, siger hun.

Men ifølge Solveig Råberg Tingey, kan det ske, at de tiltag, som boligorganisationerne gør brug af, ikke er nok.

- Vi følger udviklingen nøje, for det skal jo være muligt at betale sin husleje. Men så handler det også om, at man fra politisk hold gør opmærksom på, at det her ikke skal løbe af sig, så familierne lokalt ikke kan betale huslejen.