Boligselskab satser på socialøkonomiske virksomheder

Socialøkonomiske virksomheder kan være et trinbræt for folk i belastede boligområder.

Boligdirektør Ole Nielsen foreslår eksempelvis et sted, der reparerer cykler som en god mulighed for en socialøkonomisk virksomhed. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

Såkaldte socialøkonomiske virksomheder, der ansætter dem, der har svært ved at passe et normalt job, kan være med til at løfte udsatte boligområder.

Det viser forskning fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI.

Derfor går en af Jyllands største almene boligforeninger, Himmerland Boligforening i Nordjylland, nu i gang med at få skabt flere af dem.

- Når der bor mange mennesker fra mange forskellige samfundslag samlet ét sted, så er det jo nærmest kodeordet til at have socialøkonomiske virksomheder, siger direktør Ole Nielsen.

Himmerland Boligforening holder torsdag en konference, der skal kickstarte udviklingen af idéer til socialøkonomiske virksomheder i bydelen Aalborg Øst.

- Der er en del mennesker uden for arbejdsmarkedet, så det vil sige, at der er der altså et formål med at opstarte sådan en virksomhed for at få folk i job, siger Ole Nielsen.

Han nævner, at Himmerland Boligforening blandt andet har haft succes med at samarbejde med BOAS Specialisterne, der er en IT-virksomhed, der har ansatte med autisme.

- De stod for at scanne 7500 lejekontrakter og lavede ikke en eneste fejl.

Socialøkonomiske virksomheder løser ikke udsatte boligområders problemer med et trylleslag, men de kan skabe grobund for, at andre kommer i gang, siger Frederik Thuesen, der er seniorforsker hos SFI.