Boom: Økologi brager frem blandt landmænd

Det seneste år har set en tyve-dobling af landmænd, der lægger om til økologisk drift.

137 nordjyske landmænd har driften om til økologi i år. (Foto: Kasper Thulstrup © DR Østjylland)

Det er blevet populært at pakke sprøjtegiften og kunstgødningen langt væk og skifte over til økologisk landbrug. Indtil videre er 137 nordjyske landmænd i år skiftet over til økologisk landbrug.

De seneste år har det tal blot ligget mellem én og fem landmænd om året. En af årsagerne til det enorme hop i antallet af økologer, kan ligge i hektarstøtten:

- Hvis man havde fortsat med at være konventionel landmand, så havde man mistet 870 kroner pr hektar, mens man ved at omlægge til økologi i stedet får 2.000 kroner pr hektar, siger planteavlskonsulent hos Landbonord, Ane Juul.

Økolog: Det føles rart

En af de 137 landmænd, der har parkeret sprøjtevognen bagerst i laden, er hobby-landmand Carsten Jensen fra Aalbæk. Han er dog en af de små spillere med sine syv lam, syv får og tre hektar jord.

- Det er selvfølgelig en lille besætning. Men der er en god selvforståelse i at være økologisk landmand frem for almindelig landmand, siger Carsten Jensen.

Netop selvforståelsen var det afgørende argument for, at hobbylandmanden er gået grøn.

- Det føles meget rart med tanken om at være økolog, siger Carsten Jensen.

Nemmere at få en økologisk bøf

Sidste år steg salget af økologiske fødevarer herhjemme med seks procent, og flere supermarkedskæder har haft problemer med at skaffe tilstrækkeligt med økologiske varer til at mætte kundernes appetit.

Men med de nye økologiske landbrug bliver det nemmere at skaffe økologisk kød og mel.

- Vi kommer nok til at se flere økologiske kødprodukter ude hos de lokale handlende. Der bliver det nok nemmere at få noget økokød, siger planteavlskonsulent Ane Juul fra LandboNord.

FacebookTwitter