Bor du tæt på en eliteklub? Så har du nemmere ved at nå toppen

Ifølge en ny undersøgelse er der en tæt sammenhæng mellem bopæl og talentudvikling.

Her ses spillere fra det danske U21-landshold, en ny undersøgelse viser, at unge, der bor tæt på en eliteklub har lettere ved at nå op på det her niveau. Arkivfoto (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Slog du aldrig igennem som det store fodbold- eller håndboldtalent?

Så kan det hænge sammen med, at du ikke er vokset op i nærheden af en elite- eller talentklub.

Sportsforsker Niels Rossing fra Aalborg Universitet har lavet en rundspørge blandt 1.000 unge elitespillere i den bedste række i U17 og U19-fodbold samt U18 og U16-håndbold og noteret deres hjemstavnskommune.

Her viser resultaterne, at spillere på ungdomslandsholdene næsten udelukkende er vokset op i kommuner nær en topklub.

- Særligt når vi kigger på ungdomslandsholdsspilerne, så er der en klar tendens til, at jo tættere du vokser op på en talent- eller eliteklub, jo større sandsynlighed er der for, at man når det niveau, fortæller Niels Rossing.

I undersøgelsen har man ikke fundet svar på, hvorfor det ser sådan ud, men der kan være flere gode bud, mener forskeren.

- Når vi kigger rundt omkring er der nok en tendens til, at man har rollemodeller tættere på, når man er nær en talent- eller eliteklub. Det er godt for spillerne, men også for trænere og forældre, siger han.

Andre forklaringer kan være, at det er nemmere at blive identificeret som talent, hvis man bor i lokalområdet, ligesom det bliver mere besværligt at passe sin træning, hvis man skal rejse langt hver gang.

Nogle er bedre end andre

Der er dog også forskel på, hvor gode klubberne er til at få talenter fra mindre og mere fjerntliggende klubber til at blomstre.

Klubber som FC Midtjylland og AaB er begge gode til at udvikle spillere til det højeste niveau, men AaB er bedre end midtjyderne til at løfte spillere, der kommer til fra andre steder til den absolutte top, viser undersøgelsen.

- Både FC Midtjylland og AaB er i stand til at udvikle spillere til det højeste ungdomsniveau - altså ungdomslandsholdet - men FC Midtjylland formår det kun med spillere, der er vokset op lige omkring talentklubben, siger forskeren.

- Det er åbenbart svært at nå det sidste stykke, siger konstaterer Niels Rossing videre. Han understreger, at undersøgelsen baserer sig på et øjebliksbillede.

At netop AaB er gode til at gøre u-landsholdsspillere ud af deres talenter er ikke tilfældigt, mener sportschef Allan Gaarde.

- Vores trænere og scouts fortæller mig, at de har overblik over alle knægte helt ned til ti-årsalderen i hele Nordjylland, siger han.

Og det betyder meget, siger AaB-spiller Kasper Risgaard, der selv kom til klubben fra Aars i Himmerland i sin tid.

- AaB kender jo alle de talenter, der løber rundt i området og inviterer dem til at træne allerede i 10-12-årsalderen, og jo tidligere, jo bedre, for så kan de begynde at forme dem som fodboldspillere, siger han.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.