Borgmester: Det min forgænger gjorde var ikke lovligt

En håndskrevet aftale mellem den tidligere borgmester og en entreprenør giver larm i Aalborg Kommune.

Thomas Kastrup-Larsen mener ikke, at hans forhænger har fulgt reglerne. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Hvad betyder en borgmesterunderskrift på en lap papir egentlig?

Det er spørgsmålet i en sag mellem Aalborg Kommune og entreprenørvirksomheden Calum A/S, der nu har stævnet kommunen, fordi kommunen vil opføre boliger på en grund i Nørresundby.

Det er værdien af denne svært læselige håndskrevne aftale, parterne er uenige om.

Ifølge Calum A/S er det brud på en aftale fra 2005, hvor den daværende socialdemokratiske borgmester Henning G. Jensen i en håndskrevet note lovede entreprenørvirksomheden, at der ikke ville blive bygget på en nabogrund, som ville stjæle en del af udsigten ud over Limfjorden og ind over Aalborg.

Men den aftale er ugyldig, siger Aalborg Kommune og den nuværende borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S).

- For at vi skal leve op til en aftale, så kræver det også, at den hviler på et lovligt grundlag. Og det mener vi ikke, at den her aftale gør, siger han.

Aftale er aldrig blevet godkendt

Problemet er for det første, påpeger Thomas Kastrup-Larsen, at man ikke bare kan love en virksomhed ikke at bygge på en nabogrund uden, at man som kommune tager en passende betaling for det.

- For det andet, så har den her aftale heller aldrig været i byrådet og blevet godkendt. Der er ikke noget, der er blevet tinglyst, og der er ikke blevet lavet en lokalplan.

- En borgmester kan skrive under på mange ting, men han kan ikke binde kommunen og binde byrådet uden, at byrådet har behandlet det, og det synes jeg faktisk er en rigtig vigtig og fornuftig ting for vores demokrati, siger han.

Så din forgænger har simpelthen gjort noget, som ikke er lovligt?

- Korrekt, siger Thomas Kastrup-Larsen.

EL: Der kan være andre sager

Udover Henning G. Jensen har også den tidligere rådmand Henrik Thomsen fra SF skrevet under på dokumentet.

Henning G. Jensen stoppede som borgmester i slutningen af 2013. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Tidligere folketingsmedlem og nuværende byrådsmedlem i Aalborg Per Clausen fra Enhedslisten vil nu have undersøgt, om der ligger lignende aftaler med andre virksomheder.

- Det er fint, at den nuværende borgmester siger, at det ikke er sket, mens han har været der, men det er lidt vigtigt for os at vide, hvad der er sket forud også, siger han.

- Vi skal have sikkerhed for, at der ikke findes tilsvarende såkaldte ’aftaler’, som den tidligere borgmester og den tidligere rådmand har indgået på kommunens vegne.

Per Clausen vil ikke blive overrasket, hvis der dukker noget op.

- Mit klare indtryk er, at den daværende borgmester lavede underhåndsaftale med forskellige investorer. Det bekræfter det her, siger han.

- Det er udtryk for en syg politisk kultur, hvor borgmesteren har lavet aftaler uden nogen form for politisk opbakning til det.

Hverken direktør for Calum A/S, Jakob Axel Nielsen, eller forhenværende borgmester Henning G. Jensen, som i øjeblikket også er bestyrelsesmedlem i Calum A/S, ønsker at kommentere sagen, mens den står på.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk