Borgmester i åben krig med Ældre Sagen: Beboere på plejehjem nægter at flytte

'Det bliver vanvittigt dyrt', mener borgmesteren i Hjørring Kommune.

I foråret meldte 22 beboere og deres pårørende ud, at de ønsker at blive boende på Havbakken, selvom kommunen er i gang med at lukke det. (Foto: Magnus Munk Kristiansen - DR Nordjylland (arkiv))

Et plejehjem i den lille by Tornby nær den jyske vestkyst er lige nu omdrejningspunktet i en strid om, hvordan kommunerne kan prioritere deres egne penge.

På den ene side står Hjørring Kommune.

De ønsker at lukke ældrecentret Havbakken og flytte beboerne, så man kan udnytte de frie pladser på andre plejecentre i kommunen.

På den måde kan man undgå besparelser på velfærden som følge af en trængt økonomi.

Men omkring 20 beboere på centret nægter at flytte, og Ældre Sagen bakker dem op.

De mener, at sagen er af principiel betydning og holder fast i, at kommunen ikke kan tvinge beboerne til at forlade deres hjem.

- De svage ældre har en retssikkerhed, som skal respekteres, og det skal den i Hjørring, og det skal den i København og overalt i Danmark, siger direktør for Ældre Sagen Bjarne Hastrup.

Når Ældre Sagen og Bjarne Hastrup stædigt holder fast, har de dog ikke forstået kommunernes virkelighed, mener borgmester i Hjørring Kommune Arne Boelt.

- Han er fuldstændig kold over for, hvordan rammevilkårene er i Danmark, siger Arne Boelt.

Kan blive rigtig, rigtig dyrt

Problemet er ifølge borgmesteren, at kommunerne har meget begrænsede muligheder for at justere deres økonomi.

Hvis der er for få kroner i kassen, kan kommunerne ikke bare sætte skatten op, som de føler behov for. De er nødt til at sikre sig, at skatten på tværs af alle kommunerne ikke stiger, hvis de vil undgå en økonomisk straf fra staten.

Derfor er det skidt nyt for kommunens generelle velfærdsniveau, hvis plejehjemsbeboere og interesseorganisationer ikke ønsker at efterkomme kommunens ønsker.

Så ender det i en situation, hvor kommunen skal bruge rigtig mange ressourcer på meget få borgere, mener Arne Boelt.

- Det bliver selvfølgelig rigtig, rigtig dyrt at skulle passe og pleje fire eller syv beboere, eller hvor mange, der nu bliver tilbage, når vi kommer tre til fire år hen. Det bliver vanvittigt dyrt.

Skal ikke gå ud over tiltrækning

Hvis kommunen ikke kan finde pengene på plejeområdet, kan det gå ud over skoler og børnehaver.

- Det bliver ikke kønt, siger Arne Boelt.

Selvom det kan virke mindre alvorligt, er der ikke nemlig ikke mange penge at hente i besparelser på veje eller tilskud til idrætsforeninger og kultur.

Dernæst kommer, at det vil være skidt at spare på de områder, der ellers kan være med til at trække nye borgere med høje indkomster til kommunen.

- Vil man så synes, det er sjovt at bosætte sig og arbejde i Hjørring Kommune? Det er nu engang dem, der arbejder, der tjener de fleste skattekroner, siger han.

En sag mellem kommunen og staten

Trods opråbet fra borgmester Arne Boelt mener Ældre Sagen fortsat, at det er vigtigt at forsvare beboernes ret til at blive, hvor de er.

- Det er vigtigt for os at involvere os i sagen for at minde kommunerne om, at de har et stort ansvar for at sikre, at lukningen af plejehjem forgår på en værdig og lovlig måde, siger direktør Bjarne Hastrup.

Mette Frederiksen (S) og direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup inden en debat om ældre og tilbagetrækning i februar. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Han mener, at kommunen kunne have forberedt beboerne langt bedre på situationen ved selv at oplyse dem om deres rettigheder. Bjarne Hastrup afviser desuden at blande sig i kommunens overordnede økonomi.

- Det synes jeg er et forhold mellem kommunen og staten, mellem Kommunernes Landsforening og Finansministeriet, og jeg har en fornemmelse af, at det er nogle forhandlinger, de tager fat i.

- Vi kan ikke på nogen som helst måde give køb på de få rettigheder, som borgerne har. Du må tænke på, at det er svækkede ældre menneske over for den stærke kommunemagt, siger han.

Pengene kommer jo ikke bare flyvende fra himlen. Hvor skal Hjørring Kommune så finde dem i budgettet?

- Men Hjørring Kommune kunne fra starten af have sikret, at de ikke var havnet i den her situation gennem en ordentlig dialog og en værdig, omsorgsfuld og medfølende proces. Det synes jeg ikke, de har gjort, siger Bjarne Hastrup.

Vil rejse debatten over for ministeren

I Hjørring Kommune er man fortsat i dialog med beboerne i håbet om, at flere af dem vil flytte.

Derudover vil Arne Boelt bruge weekendens kongres i Socialdemokratiet til at snakke med regeringen og ældreminister Magnus Heunicke (S) om sagen og kommunens situation.

- Det kan være, at de vil gives os den mulighed, at en kommune i forhold til velfærden kan flytte borgere, men at man selvfølgelig skal have en god grund til det, siger Arne Boelt.

Hvis en anden kommune er villig til at sænke kommuneskatten, vil Hjørring Kommune desuden undersøge muligheden for at lave en skattestigning på 0,75 procent for at imødegå yderligere besparelser på velfærden.