Borgmester maner til ro i Skagen: Man skal ikke tabe sutten og selv lege politi

Personer føler sig hængt ud og mistænkeliggjort i sag om rydning af fredet klit.

Borgmester Birgit S. Hansen (S) advarer mod selvtægt og mistænkeliggørelse. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Det er ikke gået stille for sig i Skagen siden lørdag, hvor det blev opdaget, at nogen havde skrabet op til halvanden meter sand og bevoksning af en fredet klit.

Sagen fylder både i byen og på sociale medier.

Her gisnes der om, hvem der kan stå bag, og i flere tilfælde bliver specifikke adresser og husejere nær stranden nævnt, idet de kan have fået en bedre udsigt, efter at klitten er blevet barberet ned.

Borgmester i Frederikshavn Kommune Birgit S. Hansen (S) har personligt fået flere henvendelser med eksempler på borgere, der vil have udpeget en synder.

Nu maner hun til besindighed.

Selvom der kan være nok at snakke om, så duer det ikke, at folk tager sagen i egen hånd i forsøget på at få placeret et ansvar, siger hun:

- Den her oppiskede stemning er udtryk for, at man er vred over, at der er nogen, der har så lidt respekt for naturen og vores fælles ejendom. Men det her med at gå ind på hinandens motiver og udnævne hinanden og dømme hinanden. Det går simpelthen ikke, siger hun.

Ubehageligt at være nabo

Lars Dahl-Jensen bor selv i et hus i området og oplever, at han bliver mistænkeliggjort.

- Der er jo flere hundrede mennesker allerede klokken syv om morgen, og de står og peger op på vores bolig og gestikulerer og så videre.

- Når de går forbi vores indgang til huset, så kigger de enten mistænkeligt, eller de kigger væk for at undgå os. Der er en ret ubehagelig og trykket stemning, fortæller han.

Dronebilleder viser klitten, hvor skaden er sket.

Han forstår, at der bliver spekuleret i hvem, der kan have gjort det, men han bryder sig ikke om at blive hængt ud uden grund.

- Det er gadens parlament, der hærger i øjeblikket, og det er selvfølgelig irriterende, siger Lars Dahl-Jensen.

Enkelte har tabt sutten

Politiet har oplyst, at de har fået mindst en henvendelse om en gummiged på en blokvogn i området på gerningstidspunktet. Der er dog endnu ikke foretaget nogen anholdelser.

Derfor skal man passe på med at drage forhastede konklusioner, siger borgmester Birgit S. Hansen.

- Det er helt naturligt, at man taler om det, men der er nogle enkelte, der lige har tabt sutten og går ud og leger politi og dommer her, og det skal vi selvfølgelig lade være med.

- Det er der, hvor det kammer over, fortsætter hun.

Allerede nu har Frederikshavn Kommune meldt ud, at de ønsker at genskabe klitten.

De må imidlertid afvente, at politiet får afsluttet deres arbejde på stedet, og at Fredningsnævnet giver tilladelse til det.