Borgmester om nej til Aalborg-letbane: Jeg er dybt rystet

Regeringen har strøget over en halv milliard kroner i støtte til letbanen i Aalborg.

Det kan have lange udsigter med en letbane i Aalborg. (Visualisering) (© Henning Larsen Architects)

Sidste år blev Aalborg kommune lovet et tilskud på 581,3 millioner kroner til projektet omkring den nye letbane.

Men det er nu fjernet fra regeringens finanslovsudspil, der fremlægges tirsdag formiddag. En beslutning, der kommer fuldstændigt bag på borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S).

- Det er en klar nedprioritering af Aalborg og Nordjylland og en klar nedprioritering af den vækst og udvikling, vi skal have.

- Jeg synes, det er en svinestreg over for Aalborg, som regeringen har præsteret ved at fjerne de penge, siger han.

Ikke muligt uden statstilskud

Han mener ikke, det er muligt at bygge letbanen uden tilskud fra staten.

- Hvis ikke letbanen kommer tilbage på finansloven, så bliver der ikke nogen letbane. Det her er jo med til at definere nogle klare byhierakier i Danmark. Odense får, Aarhus får, København får, siger borgmesteren og fortsætter:

- Men Aalborg, vi er åbenbart ikke værdige til at blande os i det selskab i regeringens optik. Og det er jeg dybt rystet over.

Står ikke alene

Borgmesteren står ikke alene med kritikken. Også formand for Aalborg City, Flemming Thingbak, er overrasket over, at tæppet pludselig ser ud til at blive trukket væk under letbanen.

- Jeg er rystet, det må jeg sige. Og virkelig skuffet. Det er drønhamrende ærgerligt, at man fra statens side vælger at skrotte det her fantastisk spændende projekt. Det må jeg sige.

Kan ramme væksten

Samme bekymrede toner lyder fra Steen Royberg, der er formand for Norderhverv Danmark. Han frygter, at det kan gå ud over væksten i Nordjylland, hvis ikke letbanen kommer tilbage på finansloven.

- Alle scenarier viser jo, at der genereres utrolig vækst langs en letbane. Og det vil der også komme i Aalborgs tilfælde. Så det er en beklagelig dag, siger formanden.

Også skuffelse i regeringens bagland

Selvom det er Venstre-regeringen der har besluttet at droppe tilskuddet til letbanen, så er det ikke en beslutning, der vækker glæde i venstres gruppe i Aalborg byråd. Gruppeformand fra Venstre i Aalborg Kommune, Mads Sølver Pedersen, er nemlig ikke tilfreds med sit eget partis beslutning.

- Det er ikke noget, vi har haft en dialog om, så det kommer lige så overraskende for os. Men nu vil vi prøve at kontakte Hans Christian Schmidt (Transportminster, red.) og se, om vi ikke man få en dialog med ham om det her.

I alt havde staten lovet 830 millioner kroner til letbanen.