Borgmester tordner mod skifergas: Mig skal de ikke tage røven på

Byrådet i Hjørring klar til at klage til EU over nordjysk skifergas.

Et flertal i byrådet i Hjørring vil med borgmester Arne Boelt (S) i spidsen gør alt, hvad de kan, for at undgå skifergasboringer i kommunen. (Foto: © Cathrine Ertmann, Scanpix)

Hjørring Kommune ligger i den del af Nordjylland, der er udpeget til efterforske skifergas i. Den første tilladelse er givet i Frederikshavn Kommune, men i Hjørring ønsker absolut ingen prøveboringer efter skifergas.

Et flertal i byrådet er endda villig til at gå så langt som til at klage helt til EU-kommissonen, hvis staten skulle finde på at give en sådan tilladelse.

- Mig skal de ikke tage røven på. Jeg er ikke blevet informeret om, at kommunen måske skulle lægge jord til boring efter og udvinding af skifergas, siger borgmester Arne Boelt (S).

Regering står ved boretilladelse

- Når der er nogen, der mener, at vi faktisk er blevet hørt, så bliver jeg godt nok sur. For det er vi altså ikke, understreger borgmesteren.

Han frygter, at løbet er kørt i forhold til at få den danske regering til at ændre holdning.

- Miljøministeren har jo sagt, at man står ved aftalen med Total. Og det kan jeg også godt forstå. Men nu undersøger vi, hvilken instans vi skal klage til.

- Derfor er jeg nok nødt til at bringe dem ud af den kattepine, de er kommet i, og så sige: 'Hov, her er der en procedurefejl, I har ikke hørt os, og derfor er det i hvert fald ikke sådan, at I kan komme til Hjørring og bore,' siger Arne Boelt.

V og K undlod at stemme

Da sagen blev behandlet på et byrådsmøde i aftes, stemte 15 medlemmer for at sætte en klagesag i gang.

Ingen var imod - men Venstres og de Konservatives medlemmer undlod at stemme.

- Vi er også bekymrede. Men vi vil ikke behandle en sag, der rettelig hører hjemme i Folketinget, forklarede Daniel Rugholm (K), gruppeformand i byrådet og folketingskandidat.