Borgmester vil have 100-årige borgere: Se hvor gammel man bliver i din kommune

Brønderslev vil have borgerne til at motionere mere for at forlænge livet.

Borgmesteren i Brønderslev har et ønske om, at den gennemsnitlige levealder skal op på 100 år - og så skal der blæses endnu flere lys ud end de omkring 80 i dag. (Foto: Mads Jensen)

Der skal i fremtiden være godt med luft i lungerne hos borgerne i Brønderslev.

For borgmesteren har et ønske om, at den gennemsnitlige levealder skal op på 100 år - og dermed skal der blæses endnu flere lys på fødselsdagskagen ud end de omkring 80 i dag.

Borgmester Mikael Klitgaard vil have borgerne til at motionere mere, og derfor har han blandt andet ansat en foreningskonsulent, der skal få borgerne til at dyrke motion i kommunens foreninger.

- Mange af dem, der fødes i dag, har en chance for at blive 100 år. Men det kræver, at man lever sundt og tænker over, hvordan man bruger sin krop og passer på sig selv, siger Mikael Klitgaard.

Dyrk motion sammen og få nye venner

Borgmesteren peger på, at når borgerne skal dyrke motion sammen og ikke alene, så vil det også give nye venner eller bekendte og dermed gavne ens livskvalitet.

Aske Juul Lassen, ph.d. ved Center for Sund Aldring ved Københavns Universitet, siger, at netop venner er en afgørende del af opskriften på et godt og langt liv.

- Det betyder ikke noget, hvor mange venner, man har - men om man er sammen med dem og laver noget, der giver en livskvalitet sammen med dem, siger han.

Derfor er det en god ide, at kommunerne støtter og fremmer aktiviteter, som borgerne er fælles om. Som for eksempel motion.

Skal ikke på plejehjem

Aske Juul Lassen skynder sig dog at understrege, at et langt liv ikke kun handler om venner og sociale relationer - men i høj grad om de forhold, man ellers lever under.

Borgmester Mikael Klitgaard er overbevist om, at det af samme grund ikke bliver dyrere for kommunen at huse så gamle mennesker.

- De 100-årige skal ikke på plejehjem, når bare de holder sig i form og har et godt liv. De kommer til at klare sig selv længere end ventet, siger Mikael Klitgaard.

Ayas mor, Sara Engberg, håber på et langt liv for sin 4-måneder gamle datter. - Hun må gerne blive gammel, når bare hun også er sund og rask til den tid og får det godt på sine sidste dage. (Foto: Rasmus Jungersen)

På gaden i Brønderslev håber Sara Engberg på et langt liv for sin fire måneder gamle datter Aya.

- Hun må gerne blive gammel, når bare hun også er sund og rask til den tid og får det godt på sine sidste dage.

Chelina Nysted fra Brønderslev fødte 9. maj en lille dreng. Han har ikke fået navn endnu. At han skulle blive 100 år, synes hun er fedt.

- Alt det, han når at opleve. Jeg ønsker bare, han får et godt og sundt liv. En 100-årig kan selvfølgelig ikke være lige så rask og rørig som en 25-årig. Men når bare han ikke er alvorligt syg og har smerter, så er det ok at blive så gammel, siger Chelina Nysted.

Facebook
Twitter