Brandchef om tiltalt brandmand: Det er uheldigt og trist

En deltidsbrandmand er tiltalt for 33 formodede tilfælde af brandstiftelse på Fjerritslev-egnen.

En 89-årig kvinde måtte reddes ud, da der blev sat ild til hendes stråtækte hus i Fjerritslev den 19. november sidste år. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

I otte måneder fra april til november sidste år stod flammerne på skift op fra bygninger, lader, biler, containere, både og halmballer i og omkring Fjerritslev i det, spm politiet mener er 33 tilfælde af påsatte brande.

Siden har en 34-årig mand siddet varetægtsfængslet, og om blot to uger begynder straffesagen mod ham.

Specielt for sagen er det, at den tiltalte selv har været med til at slukke flere af brandene, i det han har været ansat som deltidsbrandmand hos det lokale brandkorps, der hører under Falck.

- Det er en meget, meget uheldig og trist situation, siger Thomas Dietz.

Han er brandchef for Falck i Jylland og på Fyn, hvorfra man efter at manden blev anholdt har været i tæt kontakt med de tilbageværende brandfolk i området.

Ingen kom til skade ved brandene, men en 89-årig kvinde blev hjulpet ud af sit hus i sidste øjeblik, og i alt løber omkostningerne for de 33 brande op i mere end 20 millioner kroner.

At alt det kan være forårsaget af en mand, som de andre brandmænd har haft tillid til, har gjort, at de er meget berørte af sagen, fortæller Thomas Dietz.

- De er kede af det og rystede over situationen og meget påvirkede af, at det er en deres kollegaer, der er blevet sigtet og nu også tiltalt, siger han.

Mens sagen bliver behandlet, er den 34-årige suspenderet fra Falck, og hvis manden bliver dømt i sagen, bliver han automatisk afskediget.

I alt har Falck omkring 2.700 brandfolk ansat i hele landet, og selvom det er meget sjældent, at brandfolk bliver involverede i ildspåsættelser, så er det sket tidligere, oplyser Thomas Dietz.

- Det er det desværre, selvom det langt fra er hverdagskost. Jeg har kendskab til fire hændelser inden for de seneste otte år, hvor der har været en tiltalt, som har været ansat som brandmand hos Falck i Danmark, siger han.

- Men det er ikke sådan, at vi går og mistænker alle 2.700 brandmænd for at lave nogle ting, de ikke skal lave, fortsætter Thomas Dietz.

Inden Falck tilknytter en brandmand på deltid, går man igennem en ansættelsesprocedure, hvor man blandt andet sikrer sig, at den, der måtte have interesse i jobbet, har en ren straffeattest.

Er der noget at komme efter her, bliver man ikke ansat, understreger Thomas Dietz.

I samarbejde med beredskaberne rundt omkring i landet, forsøger Falck desuden at være opmærksom, hvis der skulle foregå noget mistænkeligt blandt de folk, der er ansat.

Men det er svært at gardere sig hundrede procent imod, at noget lignende kan ske igen, mener han.

- Det er meget, meget svært. Vi forsøger at gardere os så godt, som vi overhovedet kan.

Der har tidligere været nedlagt navneforbud i sagen, men det er senere blevet ophævet af Retten i Hjørring.

FacebookTwitter