Brandmand er tiltalt for at påsætte 33 brande

En lang række formodede påsatte brande skræmte i efteråret Fjerritslev-egnen. En mand er nu tiltalt for at stå bag.

I de 23 af brandene er der sket skader for mindst 20,7 millioner kroner. Ved de øvrige ti brande kendes beløbet ikke (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016) (Foto: henning Bagger © Scanpix)

En mand er tiltalt for 33 formodede tilfælde af brandstiftelse på Fjerritslev-egnen i Nordjylland.

Anklagemyndigheden ønsker, at manden idømmes forvaring, og at han frakendes retten til at virke som brandmand indtil videre - det gælder både erhvervsmæssigt og i forbindelse med fritidsaktiviteter. Det fremgår af det anklageskrift, som politiet har offentliggjort i dag.

Tiltalen har været ti måneder undervejs. Manden blev anholdt den 28. november 2016 efter at være blevet genkendt på et overvågningskamera.

Han har siddet varetægtsfængslet lige siden.

Sagen drejer sig om mange og farlige brande, og derfor kræver anklagemyndigheden forvaring. I et af tilfældene skønner politiet, at en 87-årig kvinde har været udsat for overhængende livsfare.

- I sager af den her karakter, hvor der er tale om så mange brande, og hvor der også er tale om farlige brande, så er det normalt, at man undersøger muligheden for, at den pågældende person udgør sådan en fare, at vedkommende skal idømmes forvaring, siger anklager Kim Kristensen fra Nordjyllands Politi.

De mange brande skræmte beboerne i Fjerritslev og omegn sidste efterår. Det første forhold i tiltalen er dog noget ældre - nemlig fra foråret 2016 - hvor en hal med halmballer på Løvhøjsvej i Skræm ved Fjerritslev blev antændt.

Skader for adskillige millioner

Der er ifølge anklageskriftet sket skade ved de 23 af brandene for i alt mindst 20,7 millioner kroner - men beløbet kan være højere, idet der ikke er sat beløb på skaderne i de resterende 10 af sagerne.

Der er nedlagt navneforbud i sagen.

Den tiltalte stilles for retten den 1. november. Han kræves idømt forvaring eller fængsel i mindst fire år.

Nægter sig skyldig

Ifølge mandens forsvarer Jens Christian Christensen nægter han sig skyldig i alle 33 forhold.

- Min klient er uskyldig - han har ikke påsat nogen brande, siger forsvareren.

Anholdelsen og varetægtsfængslingen skete, efter manden angiveligt var blevet genkendt på billeder fra videoovervågning.

- For at blive varetægtsfængslet så skal der være en begrundet mistanke, men for at blive dømt så skal det være ud over enhver rimelig tvivl, og vi bestrider altså det materiale, politiet har på sagen, siger Jens Christian Christensen.

Anklagemyndigheden kræver også, at den tiltalte frakendes ret til at virke som brandmand indtil videre. Anklager Kim Kristensen fra Nordjyllands Politi bekræfter, at den pågældende tidligere har virket som brandmand. Det bekræftes ligeledes af forsvareren.

- Jeg kan godt sige, at min klient har virket som brandmand. Det er vist så meget fremme, at det kan jeg godt sige. Han har virket som fritidsbrandmand, det er korrekt, siger han.

Anklagemyndighedens krav om mindst fire års fængsel og eventuelt forvaring afvises også fuldstændig af den tiltaltes forsvarer.

Opdateret: Det fremgik tidligere af artiklen, hvor gammel den tiltalte er. Denne oplysning er fjernet, da der er nedlagt navneforbud i sagen, og manden derfor ikke bør kunne identificeres. DR beklager.

Opdateret klokken 12:35 med kommentar fra mandens forsvarer.

Facebook
Twitter