Bred aftale sikrer bedre mobildækning i Nordjylland

Aftale mellem kommuner og region gør det mere enkelt og attraktivt for teleudbydere at udbygge mobilnettet med nye master.

Aftalen betyder blandt andet, at teleudbyderne nu kun har én nordjysk indgang til kommune- og regionsgrænser, når der skal ansøges om tilladelse til opstilling af master. (Arkivfoto). (Foto: © Frederik Dupont Hald)

Hallo...hallo... kan du høre mig?

Nordjyder med huller i mobilforbindelsen kan se frem til bedre dækning og hurtigere internet.

En aftale mellem region Nordjylland og de nordjyske kommuner har nemlig gjort det nemmere og billigere for teleudbydere at opstille master og grave bredbånd ned.

- Man har fået en langt mere smidig sagsbehandling, og det betyder rigtig meget, siger Thomas Kampmann, der er projektleder i Region Nordjylland.

Siden strategien og ensretningen blev indført i sommer, har teleudbyderne lavet nye lejeaftaler med 10 ud af 11 nordjyske kommuner.

- Når kommunerne gør det, som de bør gøre, nemlig at få barriererne og omkostningerne ned, så det bliver attraktivt for teleselskaberne at foretage udbygninger, så er det klart, at det kommer forbrugerne til gode i form af bedre dækning, siger Jakob Willer, der er direktør i Teleindustrien.

Ifølge ham har udfordringerne typisk været, at kommuner har haft særlige krav til hvor, masterne måtte stå, og hvordan de skulle se ud, eller hvor høje de eksempelvis måtte være.

Men den fælles aftale på tværs af Nordjylland skal altså være med til at sikre, at blandt andre Claus Iversen fra Hallund ved Brønderslev kan opsige sin fastnetforbindelse og fremover stole på, at der er kontakt til mobiltelefonen.

- I dag skal jeg stå helt stille ved køkkenvinduet, der vender mod syd, hvis jeg skal være heldig at kunne gennemføre en samtale, siger Claus Iversen.

Fra hjemmeadressen driver han sin tegnestuevirksomhed, men den manglende mobildækning giver mange frustrationer.

- Når kunderne ringer forgæves, så springer de jo videre til den næste i rækken. Det er virkelig irriterende, siger Claus Iversen.

Teleudbydere undersøger lige nu omkring 25 steder i Nordjylland, hvor der muligvis kan opstilles nye mobilmaster.