Brugte sofaer og aflagt tøj hober sig op: Genbrugsguld ender i småt brændbart

Flere genbrugspladser siger nej tak til genbrugsting, fordi velgørende organisationer er tvunget til at holde genbrugsbutikker lukket.

Vagn Jacobsen fra foreningen Ringkøbing Plejehjems Venner kigger containeren igennem for gode ting, der kan sælges videre på loppemarked. (Foto: Sean Kelly Christensen - DR Midt & Vest)

Den gamle sofa, mormors lysestager og det aflagte tøj risikerer at ryge direkte i forbrændingen, selvom det egentlig er pænt nok til at blive solgt videre som genbrug.

Normalt bliver mange af den slags ting afhentet på de kommunale lossepladser af velgørende organisationer, som sælger dem videre i egne genbrugsbutikker eller på loppemarkeder. Men butikkerne er lukket på grund af corona, så organisationerne kan ikke komme af med varerne.

Derfor ryger en masse genbrugsguld i småt brændbart for tiden. Blandt andet i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Der ryger i hvert fald mere ud end førhen, fordi det ikke er muligt at omsætte her under coronaen. Så der bliver sorteret lidt grovere i det, siger affaldsspecialist Carl Josephsen.

Lukker for indlevering af genbrugsvarer

I Hjørring, Viborg, Thisted, Morsø og Ikast-Brande kommuner og flere steder i hovedstadsområdet har man lukket helt ned for indlevering af genbrugseffekter.

Opfordringen til borgerne er derfor at have tålmodighed med de gode sager.

- De skal tage det med hjem igen og gemme det, til de kan komme af med det. Ellers er vi desværre nødt til at smide det ud, siger Richard Mørk, der er teamleder i affald og genbrug i Ikast-Brande Kommune.

På genbrugspladsen i Ringkøbing har velgørende foreninger på skift mulighed for at tage de ting fra, som de mener, de kan tjene en skilling på. Men det begynder at være svært at have plads, for vi har ikke kunnet holde loppemarked i hele 2020, siger Vagn Jacobsen fra Ringkøbing Plejehjems Venner.

- Vores lager er næsten fyldt til bristepunktet, så vi er nødt til at sortere noget hårdt i det. Desværre. Men vi kan efterhånden ikke være ude på vores lager for sofaer, reoler, tøj og alt muligt, siger Vagn Jacobsen.

Behold tingene hjemme lidt endnu

For affaldsspecialist Carl Josephen er det tydeligt at se på de bugnende containere, at mange er mere hjemme end normalt og også har ekstra tid til at rydde ud i gemmerne.

- Hvis folk har store ting, de gerne vil have til genbrug, kan vi kun opfordre til, at de lige venter lidt, til vi får en normal situation igen. Det er jo synd at se alt det her guld ryge til brændbart, fordi vi jo ved, at det normalt kan omsættes, siger han.

På genbrugspladsen i Holstebro smider Kim Christoffersen en sæk med tøj i containeren til småt brændbart, selvom han såmænd tror, at andre godt kunne have brugt noget af det.

- Det er for eksempel min kærestes gamle jakke. Den fejler ingenting og kunne godt komme på genbrug. Det er da synd og skam, at gode ting bliver kasseret, siger han.

En sportstaske og en rygsæk, som aldrig har været brugt, bliver dog stillet ind i et lokale, som en lokal forening stadig holder åbent. Og så er det op til foreningen, om tingene kan sælges - eller om de også ryger i småt brændbart.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk