Bureaukratiske regler forhindrer salg: Bilka forærer fjernvarme væk

Bilka sender varme til forbrugerne - indtil videre ganske gratis

Nordjyllandsværket i Aalborg skal producere en anelse mindre varme - takket være gaven fra Bilka. (Foto: STEFFEN ORTMANN © Scanpix)

Hvem ka'?

Ja, Bilka kan ... også, når det gælder gratis varme.

Supermarkedet har netop indgået en aftale med Aalborg Varme om at sende overskudsvarme fra butikken i City Syd i Aalborg ind i fjernvarmenettet - ganske gratis. Det betyder dog ikke, at Bilka kommer til at konkurrere med fjernvarmeværket i byen. For Bilkas varme dækker kun 18 husstandes forbrug om året.

- Men det er jo alligevel tosset at lade varmen gå til spilde, og når bureaukratiske regler forhindrer os i at tage penge for varmen, så har vi besluttet os for i stedet at forære den væk, siger energichef i Dansk Supermarked, Lars C. Christensen, som Bilka er en del af.

Når bureaukratiske regler forhindrer os i at tage penge for varmen, så forærer vi den i stedet væk

Lars C. Christensen, energichef i Dansk Supermarked

De bureaukratiske regler Lars C. Christensen henviser til, er Energitilsynets regler om, at fjernvarmeleverandører - store som små - skal kontrolleres, som var de fjernvarmeværker.

For Bilka vil det betyde, at butikken skal lægge samme budgetter og udfylde samme formularer om prisfastsættelse og produktionsomkostninger, og som eksempelvis Aalborg Varme skal det.

Og de skal udarbejde en særlig priseftervisning, som skal forsynes med revisorpåtegning.

Selvsamme regler fik sidste år Bilkas konkurrent COOP til at standse sin levering af overskudsvarme fra 13 butikker til fjernvarmenettet, som de hidtil tog betaling for.

COOP har på nuværende tidspunkt ikke planer om at gå samme vej som Bilka og forære varmen væk.

- Vi er sammen med række aktører i gang med at afdække hele overskudsvarmeområdet i forhold til, hvordan man teknisk og økonomisk skruer det bedst sammen. Og når det kommende energiforlig forhåbentlig fjerner det meste af bureaukratiet, så er vi klar til at rykke, siger Coops energichef Peter Kjærgaard Svendsen.

Bilkas overskudsvarme

Bilka i Aalborg har omkring 400 kølemontrer.

De køler, fordi man fjerner varmen fra dem.

Noget af varmen genbruges - for eksempel til at varme varehuset op.

Den overskydende varme vil man sende ind i fjernvarmenettet.

Bilkas energichef Lars C. Christensen siger, at koncernens gratis varme stadig er omfattet af Energitilsynets bureaukratiske regler.

- Men det kræver ikke større beregninger og så videre, at vi skriver tallet nul ud for pris og produktionsomkostninger. Desuden koster det os lidt at koble os på fjernvarmen, men det sparer vi andetsteds, så hele regnskabet går i nul for os, forklarer Lars C. Christensen.

Bilka i Aalborg er i øvrigt det syvende supermarked i Jylland og på Fyn, der bliver koblet på fjernvarmenettet og leverer gratis varme. Indtil videre er varmen gratis resten af året.

- Vi regner da med, at det snart bliver muligt for os at tage penge for varmen - uden at vi skal bruge hele indtjeningen på at udfylde skemaer, siger Lars C. Christensen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.