Busser er for dyre: Delebiler og samkørsel skal hjælpe landsbyboerne

Forsøgsprojekt i nordjyske landsbyer skal finde alternativer til rutebusser.

Transporten mellem de små nordjyske byer skal i mindre grad klares af store busser, hvis det står til Nordjyllands Trafikselskab. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Landsbyboere skal køre sammen og dele biler, for ifølge Nordjyllands Trafikselskab skal man ikke regne med, at busser og rutebiler kan løse den kollektive transport i de tyndt befolkede områder.

Og i den himmerlandske landsby Veddum går man allerede til nytår i gang med at fokusere på at dele transportmidler i stedet for at hoppe på bussen.

- Det vil betyde noget for unge mennesker, der skal til idrætsaktiviteter og for ældre mennesker, der vil skal til lægen eller handle ind, spår formanden for Veddum Landsbylaug, Leo Korsgaard.

Projektet, som Nordjyllands Trafikselskab sætter i gang første januar, skal forsøge at finde alternative muligheder for dem, der ikke kan tage bilen. Busserne er nemlig for dyr en løsning.

- Hvor vi før måske har tænkt vores kunder fra station til station eller fra busstoppested til busstoppested, så tænker vi nu i langt højere grad, hvordan de kommer fra dør til dør, siger direktøren for trafikselskabet, Thomas Øster.

Allerede nu har Nordjyllands Trafikselskab lavet en søgemulighed på sin hjemmeside, hvor man kan få foreslået rejser, der både gør brug af trafikselskabets rutebusser og af lift slået op på samkørselsportalen Gomore.

Busser kan ikke dække behov

Ud over Veddum hele den østlige del af Mariagerfjord Kommune et forsøgsområde, hvor man i 2019 skal finde ud af, hvordan man bedst kan komme rundt, hvis det ikke skal være i egen bil - og hvis der ikke er en bus.

Og det vil der formentlig ikke være.

- Vi kan ikke dække de behov, der er for at komme fra A til B på alle tider af døgnet ved hjælp af almindelige busser i de tyndbefolkede områder, siger Stine Møller Pedersen, der er erhvervs- og vækstkonsulent i kommunen og ansvarlig for projektet.

I første omgang er der bevilget 300.000 kroner til projektet fra Trafikstyrelsen, mens Mariagerfjord Kommune selv bidrager med 300.000. De kan blandt andet blive brugt på at indkøbe biler til deling i landsbyerne.

- Deleøkonomi er på sit højeste lige nu, og vi har set, at man i storbyerne har haft succes med at have delebilsordninger, så vi tror på, at det også kan lykkes i landsbysamfundene, siger Stine Møller Pedersen.

I Veddum håber Leo Korsgaard fra landsbylauget naturligvis på, at det hjælper på transporten. Men måske får det andre positive virkninger også.

-Jeg håber da på, at det kan gøre, at vi bliver bedre til at hjælpe hinanden her i byen, siger Leo Korsgaard.

Facebook
Twitter