Buster arbejder én time om dagen: Min datter er stolt af far

Aalborg Kommune har succes med at skabe små jobs til folk uden for arbejdsmarkedet.

Buster Holm arbejder 1 time om dagen hos cementfabrikken Aalborg Portland. (Foto: © Rasmus Jungersen DR Nordjylland, DR Nórdjylland)

Det kan for andre virke af meget lidt, men for 33-årige Buster Holm er den éne time, han hver dag møder på arbejde, af kæmpestor betydning.

Efter fem - seks år uden fast job og på kontanthjælp er han lykkelig for at have noget at stå op til.

- Nu får jeg en lønseddel hver måned, og jeg føler mig værdsat for mit arbejde i stedet for at gå ude i et praktiksted, hvor man nemt føler sig udnyttet som gratis arbejdskraft, siger Buster Holm, der siden februar har haft Aalborg Portland som sin arbejdsplads.

Små job med mening

Det er Aalborg Kommune, der med projektet "Små job med mening" hjælper kontanthjælpsmodtagere langt fra arbejdsmarkedet med at komme i gang med at arbejde igen.

- De får kolleger og udviklingsmuligheder. Og så ser vi, hvordan nogen får flere timer og generelt mod på mere arbejde, siger Frida Tarp, socialøkonomisk konsulent hos Business Aalborg.

Adskillige nordjyske virksomheder har vist interesse for at få kontanthjælpsmodtagere ansat gennem projektet.

En af dem er altså Aalborg Portland, hvor HR-chef Svend Pedersen glæder sig over, at virksomheden har en medarbejder som Buster Holm, der hver dag møder ind med smil og kun vokser med opgaven.

- Det giver energi i virksomheden, vi får løst en konkret arbejdsopgave, og så giver vi forhåbentlig nogen så meget tro, at de kan komme videre i systemet, siger han.

Glad for ny kollega

Hos firmaet Siemens Gamesa er gruppeleder Thomas Eriksen også glad for den nye kollega, han har fået gennem projektet. Også selvom kollegaen kun arbejder få timer om ugen.

- Jeg får en medarbejder ind hver morgen, som er supermotiveret for at være her, fordi han ikke har været på arbejdsmarkedet rigtig længe. Og samtidig er de andre medarbejdere mere motiverede, fordi de ved, at der er en, der tager sig af de små opgaver, siger gruppelederen.

Far sidder ikke bare derhjemme

For Buster Holm betyder det faste job også, at han nu kan gøre sin ni-årige datter stolt.

- Når hun bliver spurgt i skolen, hvad far laver, så kan hun sige, at han arbejder på Aalborg Portland. Han sidder ikke bare derhjemme, siger han glad.

Buster Holms arbejde på cementfabrikken består blandt andet i at arkivere arbejdssedler og hjælpe til på kontoret. Efter adskillige praktikforløb og jobsøgningskurser er det en vigtig drivkraft for ham, at virksomheden betaler for, at han er der, og at de har brug for ham.

- Jeg sidder jo med en opgave, som skal løses. Der er ikke den der fornemmelse af; hvad skal vi nu sætte ham til?, siger Buster Holm.

Drømmer om flere timer

På sigt drømmer han om at komme til at arbejde flere timer om ugen, men lige nu synes han, det giver mening med den éne time.

Økonomisk betyder det, at han tjener omkring 600 kroner mere om måneden, end da han kun fik sin kontanthjælp.

- Det er ikke det, der driver mig, men selvfølgelig er det rare penge, for så kan jeg give min datter nogle oplevelser og ture, som vi ikke kunne før, siger 33-årige Buster Holm.

De nye medarbejdere bliver matchet med virksomhederne med hjælp fra jobcenteret.