Byen med de rygende skorstene vil være dansk Silicon Valley for grøn teknologi

Fem milliarder kroner skal gøre Aalborg til et stort, grønt testområde.

Aalborg er blandt andet hjemsted for landets mest CO2-tunge virksomhed i form af Aalborg Portland. (Foto: Emilie Jensen - DR Nordjylland)

Mange danske byer har en fortid med tung industri og fabrikker, men det er alligevel de færreste, der kan måle sig med Aalborg.

Her blev der produceret både sprit, tobak, tekstiler og ikke mindst cement i en sådan grad, at stedet ligefrem blev kendt som 'byen med de rygende skorstene'.

Cementproduktion har Aalborg stadig, men fremover skal byen måske i stedet kendes for sit arbejde med den grønne teknologi.

I et nyt projekt vil Aalborg Kommune i samarbejde med en række parter lægge fem milliarder kroner på bordet, der blandt andet skal bruges på bæredygtig varme og el, cirkulær produktion og testfaciliteter for nye, grønne løsninger.

En klimavenlig pendant til det californiske Silicon Valley, der i løbet af en årrække blev hjemsted for nogle af USA's største tech-virksomheder.

- Vi vil gerne tiltrække virksomheder udefra, som vil teste nye ting af, og så vil vi skabe nogle unikke symbioser mellem virksomhederne, siger borgmester i Aalborg Thomas Kastrup-Larsen (S).

Bliver ikke stoppet af corona

Samarbejdet har officielt fået titlen Green Hub Denmark og består ud over Aalborg Kommune af blandt andre Aalborg Forsyning, havnen i Aalborg samt Aalborg Universitet, hvor mere end 400 forskere arbejder med energi og grøn omstilling.

Ved at lave et egentligt partnerskab er det blandt andet et mål at knytte forskning tættere til konkrete grønne projekter i området.

Udover at bidrage til den grønne omstilling skal projektet skabe 5.000 nye arbejdspladser.

På den måde skal byen være et eksempel for andre, fortæller Thomas Kastrup-Larsen.

Pengene kommer blandt andet fra Aalborg Havn, hvor man vil investere i nye bygninger og infrastruktur, og fra varmeforbrugerne, der skal være med til at betale for nye, store geotermiske anlæg til at varme byen op.

Det er dog penge, der vil komme ind i kassen igen på et senere tidspunkt, fortæller borgmesteren.

- Det skulle gerne give et overskud for vores kommune, siger han.

Projektet er jo sat i søen før coronakrisen. Har I råd til at kaste fem milliarder kroner efter det her projekt nu? Er det ikke penge, man kommer til at mangle, når man skal rette op på økonomien igen?

- Det tror jeg faktisk ikke. For det første er mange af de investeringer nogen, vi skulle have foretaget alligevel. Der kommer også en genstartspakke fra regeringen og EU, og der ved jeg, at de vil sætte et stort grønt fokus. Så derfor tror jeg egentlig, meget af det, vi gør nu, vil blive suppleret af nationale og internationale investeringer.

Europa-Kommissionen har tidligere erklæret, at i gennemsnit 25 procent af bevillingerne fra budgettet for år 2021 til 2027 skal gå til klimaprojekter.

De penge håber Aalborg Kommune nu at få del i.

FacebookTwitter