Calina led af angst: Ventede tre måneder på behandling

Ventetiden i psykiatrien for børn og unge er op til tre gange så lang i Nordjylland.

Calina Nielsen går i dag i gymnasiet og mærker ikke længere de pyskiske problemer. (Foto: Klaus Videbæk © DR Nórdjylland)

En bilferie til Sydeuropa blev for meget for den dengang 15-årige Calina Nielsen fra Valsgård ved Hobro.

- Jeg ville ikke ind i bilen. Jeg var bange for, at der skulle komme jordskælv, eller vi skulle køre galt på vejen. Fra da af blev det bare værre, siger hun.

Beroligende medicin og støtte fra forældrene hjalp hende afsted, men det stod klart, at Calina Nielsen led af angst og måtte have professionel hjælp.

Tre måneder måtte hun vente, inden det kunne lade sig gøre. I øjeblikket må piger og drenge i Calinas situation vente op til 16 uger, inden de kan blive behandlet af en psykiater. Det er tre gange så længe som andre steder i landet.

- Jeg måtte bare gå derhjemme og vente. Jeg var helt stoppet med at gå i skole på grund af det og gik glip af en hel masse, fortæller hun.

Allerede som 9-årig havde hendes mor observeret de første symptomer på, at noget var galt hos den i dag 17-årige gymnasieelev. Hun blev stille, gik og talte for sig selv, og hun blev derfor diagnosticeret med tvangstanker.

Dengang var det også med lang ventetid, inden en behandling kunne sættes gang. Ifølge Region Nordjylland skyldes det først og fremmest mangel på læger, som man har svært ved at trække til Nordjylland. Det er en katastrofal situation, mener man hos Bedre Psykiatri, der er landsforening for pårørende.

Calina Nielsen går nu i gymnasiet på lige vilkår med sine jævnaldrende.

- I dag er jeg ikke rigtig påvirket af det længere. I hvert fald ikke på en måde, så det påvirker min hverdag, siger hun.

- Jeg måtte bare gå derhjemme og vente. Jeg var helt stoppet med at gå i skole på grund af det og gik glip af en hel masse, fortæller Calina.

Opslået af DR Nyheder på 8. januar 2016

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på nord@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.