Caroline har købt træningsudstyr for 20.000 kroner: 'Nu har jeg ikke brug for fitnesscentret længere'

Fitness-branchen er bekymret for, om kunderne vender tilbage efter krisen.

Caroline Vidsted kommer ikke tilbage til fitnesscenteret igen, efter hun har fået sit eget sted. (Foto: © Alberte R. Kling-Petersen DR Nordjylland)

Caroline Vistrup fra Aalborg har indrettet sit eget træningsrum i en garage, da fitnesscenteret, hun normal løfter vægte i, lukkede på grund af coronakrisen.

Med et par klik på nettet bestilte hun vægte og maskiner for 20.000 kroner og fandt en garage, hvor hun rykkede træningen hen.

Der er nemlig ikke tid til at sætte øvelser og kondition på pause, fordi hun træner op til en styrkeløftskonkurrence til efteråret.

- Det var vigtigt for mig, at jeg fandt noget, der var med til, at jeg kunne opretholde min styrketræning under corona, siger hun.

Nu foregår vægtløft og bænkpres i garagen, og det kommer den til at blive ved med.

- Jeg har ikke brug for fitnesscenteret, for nu har jeg det her. Jeg har, hvad jeg skal bruge. På nogle punkter fungerer det bedre, for her er der ingen, der bruger det, jeg skal til at bruge.

I yderste konsekvens lukker centre

Imens Caroline Vistup har fundet en anden vej til styrketræning end fitnesscenteret, er andre blevet forfaldne til sofa og serier.

For mens Danmark har været lukket på grund af coronakrisen, har mange danskere helt droppet at dyrke sport og motion.

38 procent af dem, der var idrætsaktive før coronanedlukningen i marts, er stoppet med at dyrke sport og motion. Det viser en undersøgelse lavet af Epinion for Idrættens Analyseinstitut, der blev afsluttet den 23. april.

Undersøgelsen giver rynker i panden hos administrerende direktør i Loop Fitness Brian Schneider. Han er bekymret for, om kundernes vaner har ændret sig, og om medlemmerne melder sig ud:

- Det vil få enorme konsekvenser for os, hvis det går den vej. Jeg vælger at tro på det positive og tror, at de fleste kunder nok skal komme igen. Men jeg kan da være bekymret på hele branchens vegne. Lige nu ved vi ikke, hvordan kunderne kommer til at reagere.

I øjeblikket oplever Loop Fitness ikke den store medlemsnedgang, fordi kontingenterne er sat i bero. Men Brian Schneider kan godt være bange for, at det ændrer sig, når pengene igen bliver trukket fra kundernes konto, når fitnesscentrene - som det ser ud nu - kan åbne til august:

- Hvis der er for mange, der vælger ikke at komme tilbage i Loop, så skal vi kigge på omkostningerne og se, om der er noget, vi kan gøre i centrene for at minimere dem. I yderste konsekvens kan vi risikere, at vi skal lukke centre, siger han.

Om det når dertil, afhænger i høj grad af hvornår centrene kan genåbne.

7.000 færre medlemmer

En længere pause fra styrketræningen, løbebåndet og step-holdet kan få konsekvenser, siger Morten Brustad, branchedirektør i Dansk Fitness og Helse Organisation. De repræsenterer både store fitnesskæder som SATS og Fitnessworld og mindre centre i Danmark:

- Vi er bekymrede for, at en nedlukning på op til fem måneder kommer til at sætte sig som et tungt aftryk i forhold til den adfærd, folk normalt har haft til fitnesscentre.

Fitnesskæden SATS melder om 7.000 færre medlemmer i første kvartal i år sammenlignet med sidste år.

- Vi har set, at der er mange, der er holdt op med at træne, så vi kan godt være bekymrede for, hvordan verden ser ud, når det hele åbner op igen.

Læge: Start simpelt og let

Men hvordan får man så folk tilbage i træningstøjet, hvis de først har lagt det på hylden? Det er et spørgsmål om vane, siger læge og forfatter til bøger om at skabe og vedligeholde vaner Imran Rashid.

- Det, der kan udkonkurrere Netflix på sofaen, er glade smil i den virkelige verden, som man har savnet. Fællesskaber som eksempelvis et fitnesshold vil gøre det lettere at komme i gang igen, hvis man får den følelsesmæssige belønning aktiveret.

Det er ikke kun vejen fra sofaen hen til sportstasken og skuffen med træningstøj, man skal genfinde sig. Følelserne er ekstrem vigtige for, at træning og andre sunde vaner etablerer sig.

Derfor er det heller ikke ligegyldigt, hvordan du starter op igen, siger Imran Rashid:

- Det skal føles rart at gøre noget, man selv har valgt. Det er den korte vej til en begyndende vaneændring. Start simpelt og let og byg så ovenpå.