Chimpanser i zoo får tynd mave af Rasmus Seebach på fuld drøn

Aalborg Zoo vil have kommunen til at flytte store koncerter for at undgå koncertstøj.

Chimpanserne i Aalborg Zoo er mere urolige, når der er store koncerter. Arkivfoto. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Når musikken spiller på den store grønne plæne i Mølleparken i Aalborg, så stresser det dyrene i Aalborg Zoo, der ligger blot et par hundrede meter derfra.

Derfor har Aalborg Zoo nu bedt Aalborg Kommune om at sløjfe fremtidige koncerter i Mølleparken af hensyn til dyrenes velfærd.

I år er der planlagt tre store koncerter på stedet.

Blandt andet spiller den amerikanske popgruppe Maroon 5, der for nylig var aktuel ved verdens største sportsbegivenhed Super Bowl, samt danske Rasmus Seebach, der også optrådte i Mølleparken sidste sommer.

Dengang gav det anledning til stort postyr, og i Aalborg Zoo frygter man, at det vil ske igen.

- Det, vi kan se ved de store koncerter, hvor der er et stort lydtryk, er, at blandt andet chimpanserne får tynd mave og bliver urolige. Det samme gør sig gældende for større aber og rovdyr og også vores elefanter, fortæller Henrik Johansen, direktør i Aalborg Zoo.

- Det dyr, der reagerede stærkest på det, var faktisk vores dværgflodhest, som ellers er placeret længst væk. Den smed sig i vandet og var ikke oppe eller spiste i en uge. Så det har betydning for dyrene, fortsætter han.

Billede af Aalborg Zoos dværgflodhesteunge fra 2017. Dværgflodhestene er blandt de dyr, der påvirkes af musikstøjen.

Hjælper ikke at lukke dyrene ind

Det er ikke nyt, at Mølleparken bruges til store friluftskoncerter, og fra Aalborg Zoo’s side har man løbende forsøgt at tage sine forholdsregler.

- Det er noget, der har stået på i længere tid, så vi har prøvet at lukke dyrene ind under de her koncerter, men selv da reagerer de på det. Det er jo heller ikke dyrevelfærd at holde dyrene inde i weekenden, fordi der er koncert, siger Henrik Johansen.

- Det er ikke kun på dagen, men over flere dage, at de reagerer kraftigt på det. Jeg synes, man skal finde et nyt sted til at afvikle de her koncerter.

Hos Aalborg Kommune ønsker man ikke at aflyse allerede planlagte events i Mølleparken.

Men man vil tage henvendelsen alvorligt, siger rådmand for sundheds- og kulturforvaltningen i Aalborg Kommune, Mads Duedahl (V).

- Det er selvfølgelig ikke holdbart, at dyrene i zoologisk have har det rigtig skidt med koncerterne. Jeg tror ikke, det er et spørgsmål om, hvorvidt Rasmus Seebach synger falsk, men at der er virkelig, virkelig høj musik, og det er selvfølgelig noget, vi skal forholde os til, siger han.

Vil finde nyt koncertsted

Faktisk er man nu gået i gang med at undersøge, hvilke andre placeringer i byen, der kan fungere som koncertsted uden at genere dyrene, som det er tilfældet med Mølleparken.

- Det er spørgsmålet, om det så er der, vi skal have store koncerter.

- Vi er glade for at have de store navne til at spille i Aalborg, og det er jeg sikker på, at rigtig mange borgere også er. Men vi skal jo have det hele til at gå op i en højere enhed, siger Mads Duedahl.

Konkret kigger man på dyreskuepladsen i forstaden Skalborg og et område omkring byens kaserne som mulige nye placeringer for store koncerter.

Tidligere har man i Københavns Zoo forsøgt at give dyrene musikterapi for at undgå, at de bliver generet af støjen.