Chip i seniorbleen sparer penge

Ny teknologi kan fortælle, hvornår der er brug for bleskift. Det mindsker tryksår og hudproblemer for de ældre.

En chip i bleen sparer penge for kommunen og ubehagelighed for den ældre.

Hvornår tisser plejehjemsbeboere, og hvor tit skal de have skiftet bleen? Det kan være lidt af en gåde på mange plejehjem, hvor ikke alle ældre selv kan fortælle, at bleen er blevet våd.

Derfor har Hjørring Kommune forsøgt sig med en sladrehank i 19 ældres bleer. En chip måler, hvornår bleen bliver våd, og efter tre dage kender personalet de ældres præcise toiletvaner.

- Vi synes, det er fantastisk positivt, siger socialdemokraten Lilli Damsgaard, der er formand for Ældreudvalget i Hjørring Kommune.

Mange penge at spare

Hun er overbevist om, at de små sladrehanke kan spare kommunen for mange penge.

- Der ligger en klar besparelse i, at plejepersonalet ikke skal løbe til og fra hele tiden for at tjekke, om bleerne skal skiftes, siger Lilli Damsgaard.

Og der er mange penge at spare på bleområdet. De 98 kommuner bruger årligt 190 millioner kroner til bleer til plejehjemsbeboere. Det tal kan reduceres, når personalet kender toiletvanerne, så bleerne ikke bliver skiftet unødvendigt.

Alle skal have glæde af det

Planen om at bruge chipbleer til kommunens ældre skal nu i høring i handicaprådet og ældrerådet. Hvis de siger god for idéen, så kan den blive rullet ud til alle plejehjem i Hjørring Kommune.

- Det er meningen, at chipbleerne skal nå hele vejen rundt til de borgere, der kan have glæde af det her tilbud, siger Lilli Damsgaard.

Udover at mindske presset på kommunens pengekasse, så får de ældre også færre problemer med tryksår og færre hudproblemer, når de ikke skal sidde i deres våde bleer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk