Chokbølger kan give mænd potensen tilbage

Der er håb forude for mænd, der har problemer med at "få den op at stå"

Sexologisk Center i Aalborg vil tilbyde såkaldte chokbølgebehandlinger, der skal give mænd potensen tilbage

Der er godt nyt til mænd, der lider af impotens. Sexologisk Center på Aalborg Universitetshospital vil som et af de første offentlige behandlingssteder i Danmark tilbyde chokbølgebehandlinger, som kan hjælpe mænd med rejsningsproblemer.

Chokbølger bruges normalt til at knuse nyresten, men en mere mild form kan give mænd med rejsningsproblemer potensen tilbage. Chokbølgerne virker på den måde, at der bliver dannet nye blodkar, når bølgerne rammer penis, og det øger blodtilførslen.

Ledende overlæge på Sexologisk Center i Aalborg, Astrid Højgaard, forklarer:

- For at en mand kan få rejsning, skal hans blodkar være i stand til at udvide sig meget på kort tid. Hvis de ikke kan det på grund af forkalkning, kan man bruge chokbølgebehandlingen, siger hun og tilføjer, at behandlingen er smertefri.

"Jeg føler mig ikke som en mand"

66-årige  fra Odense ved, hvor meget det påvirker at have problemer med at få rejsning. Han er diabetiker og har siden, han var sidst i trediverne haft rejsningsbesvær. Det har altid gået ham meget på.

- Jeg vil alle dage være skuffet og ked af, at jeg ikke kan. Selv om min kone prøver at overbevise mig om, at det ikke er det, der betyder noget, så kan jeg ikke lade være med at gå rundt med følelsen af, at jeg ikke er en rigtig mand, siger han.

Johnny Frødstrup har efterhånden prøvet alle former for piller og sprøjter til at få rejsning, men uden den store succes.

- Jeg har prøvet at stikke mig med en sprøjte i svulmelegemet i penis inden samleje. Så må man gå ud at sprøjte sig selv fem minutter inden, man skal ind at have sex. Og helt ærligt, så falder det hele altså til jorden, siger han.

Selv om han i første omgang ikke får glæde af den nye form for behandling, giver det ham alligevel håb.

- Det ville jo være helt fantastisk, hvis det her kunne virke. Selv om jeg måske ikke selv kan få glæde af det, ville det være dejligt at vide, at det kunne hjælpe andre, siger han.

Mulighed for impulsiv sex

I Aalborg starter man med behandlingen i efteråret, men der er allerede mænd på venteliste. I første omgang er det mænd, som har prøvet medicin, uden at det virkede, som får tilbuddet, men man regner med at kunne udvide tilbuddet til et par hundrede mænd om året.

Det eneste andet sted i landet, hvor der på nuværende tidspunkt er mulighed for at få behandlingen på et offentligt sygehus, er på Odense Universitetshospital, hvor der kører et forsøg, dog kun for udvalgte patienter.

Håbet er, at behandlingen vil give impotente mænd et mere velfungerende sexliv, fortæller ledende overlæge, Astrid Højgaard.

- Det, der ville være den store gevinst, er, at man kan give en mand muligheden for at kunne dyrke sex impulsivt. Og muligvis også helt uden at skulle tage medicin med de bivirkninger, der er forbundet med det, siger hun.

Succes med behandling

Under et forsøg i 2011 på Regionshospitalet i Viborg fik 15 mænd chokbølger imod impotens. Efter fem ugers behandling, havde 11 fået potensen tilbage.

Præcis hvor mange mænd, der lider af impotens i Danmark, findes der ikke tal på, men ifølge en svensk undersøgelse, har mellem fem og ti procent af alle mænd over 18 år lidelsen.

Overført til Danmark, svarer det til omkring 200.000 mænd.