Connie snydt for 35.000: Stadig stigende problem med rod i lønsedlerne

Fagforeninger opfordrer til at få tjekket lønsedlen. Der kan være mange penge til gode.

- Lige så snart der er tillæg på helligdage og den slags, så bliver det svært at gennemskue, siger Connie Sjørselv, der har fået 35.000 kroner tilbage efter fejl i hendes lønseddel. (Foto: PRIVATFOTO)

- Det er ikke rimeligt.

Sådan lyder det fra social- og sundhedsassistent Connie Sjørslev fra Løgstør, der over de seneste fire år er blevet snydt for 35.000 kroner på grund af fejl i hendes løn.

Fejlene, der især bestod af fejl i overtidsbetalinger og fridage, blev opdaget ved, at Connie Sjørslevs fagforening gennemgik hendes lønsedler.

Og Connie Sjørselv er bestemt ikke alene i at blive snydt i løn.

Dansk Metals afdeling i Aalborg har hentet over en halv million kroner hjem på årets første seks måneder til tyve medlemmer ved at gennemgå deres lønsedler. Typiske fejl handler om overarbejde og pension.

Det billede nikker Lars Gaardbo, næstformand i 3F Aalborg, genkendende til.

- De fleste får noget ud af at få tjekket deres løn, for der er fejl i mange af lønsedlerne, vi tjekker, siger han.

Især nogle brancher er ramt

Connie Sjørslev tror ikke, at hendes arbejdsgiver bevidst har forsøgt at snyde hende for lønnen, snarere at det er for svært at finde hoved og hale i.

- Det er nok, fordi vores lønsystem er svært at overskue. Vi har ikke selv overblikket over, om vi får det rette. Og det kan være svært både for arbejdsgiveren og os selv, siger hun.

Og netop den uigennemskuelige lønseddel betyder, at Connie Sjørslev ikke opdagede de manglende tillæg, selvom hun kiggede på sin lønseddel hver måned.

- Standardlønnen er nem nok at tjekke, men lige så snart der er tillæg på helligdage og den slags, så bliver det svært at gennemskue, siger hun.

Ifølge Lars Gaardbo fra 3F er der især nogen brancher, som er notorisk dårlige til at udbetale den rette løn til deres medarbejdere.

- Der er et tydeligt billede af, at de udenlandske ansatte ikke får den løn, de har fortjent, fordi de ikke kender deres rettigheder, når de arbejder i Danmark. Ofte er det også, fordi deres arbejdsgivere ikke har styr på reglerne.

Flere sager i hele landet

Dennis Christensen er formand i fagforeningen FOA, der organiserer mange offentligt ansatte, og han ser en tendens i hele landet.

- Vi ser betydeligt flere fejl nu end tidligere, siger han.

Han ved ikke, om arbejdsgiverne er blevet dårligere til at administrere medarbejdernes løn, eller om det skyldes de seneste års kampagner, der opfordrer lønmodtagerne til at få tjekket lønsedlen.

- Når vi sætter fokus på området og graver dybere, så finder vi fejlene. Og vi kan godt være bange for, at det stiger fremover, siger Dennis Christensen.

Connie Sjørslev er glad for, at hun nu får den betaling, som hun har krav på for sit arbejde. Men hun er træt af, at hun ikke kan stole på sin lønseddel.

- Når jeg går på arbejde og får en lønseddel, så stoler jeg på den. Så det er ikke rart, at der er fejl i. Hvis fagforeningen ikke havde kigget på det, så havde jeg jo aldrig fået pengene, siger Connie Sjørslev.