Da Skagen IK slog Brøndby: 'Det største jeg har oplevet i mit sportsliv'

For 30 år siden fandt den hidtil største sensation i dansk pokalfodbold sted. I aften kan en nordjysk klub igen overraske.

Se hvordan det gik til, da Jyllandsserie-holdet fra Skagen IK slog professionelle Brøndby IF.

Når 1. divisionsklubben Vendsyssel FF i aften tager imod de forsvarende mestre og tidligere Champions League-deltagere fra FC København i pokalturneringens semifinale, kan en fodboldoverraskelse af de helt blive til virkelighed.

Men selv hvis vendelboerne trækker sig sejrrigt ud af opgøret og dermed kvalificerer sig til pokalfinalen, vil de få svært ved at overgå Skagen IK’s triumf fra april 1987, hvor skagboerne sendte Brøndby IF ud af turneringen.

Dengang gjaldt det godt nok kun ottendedelsfinalen, men forskellen på de to hold var så meget desto større.

Mens amatørklubben Skagen IK driblede rundt i Jyllandsserien, kunne Brøndby IF med nogen ret betegnes som en af Europas bedste klubber, efter at klubben samme forår nåede kvartfinalen i Mesterholdenes Europa Cup, hvor de dog måtte se sig slået af de senere vindere fra FC Porto.

Kampen mellem Skagen IK og Brøndby IF blev spillet i Brøndby, og efter 1. halvleg var holdet fra Vestegnen foran 1-0.

Men med tre minutter igen lykkedes det Skagen IK’s Jesper Andersen at udligne på holdets eneste reelle chance i den ordinære spilletid.

Derefter gik kampen i forlænget spilletid, og presset blev igen stort på Skagen-mandskabet.

Kort inde i anden halvleg af den forlængede spilletid scorede Brøndbys Clausen Nielsen til 2-1, men kun to minutter efter var der mål i den anden ende, da hjemmeholdets Ole Østergaard hårdt presset lavede selvmål.

Jens Gram mod Schmeichel

Med 2-2 skulle det hele afgøres i en straffesparkskonkurrence, hvor Skagen IK’s spillere nettede fem gange på en purung Peter Schmeichel, mens Brøndby-spillerne to gange måtte se deres spark reddet af Skagen-målmand Jens Gram.

Samlet set endte kampen 6-7 til Skagen, og pokaltriumfen var en realitet.

- Det er noget af det største, jeg har oplevet i mit sportsliv. Vi havde jo ingen anden forventning end at få den største fodboldlussing, man kan forestille sig, fortæller Jens Gram i dag.

Da kampen var ovre fik Skagen IK-spillerne som en flot gestus lov til at spise sammen med det ellers noget trykkede Brøndby-mandskab.

- De var fantastiske værter, men de var meget stille, og vi var meget højrøstede, husker Jens Gram.

Herefter gik turen med flyver tilbage mod Nordjylland, og ombord havde de selskab af spillerne fra AaB, der samme aften havde spillet på Amager.

Jens Gram var 31 år, da han som målmand var med til at skrive dansk fodboldhistorie med Skagen IK. (Foto: © PRIVATFOTO)

I lufthavnen i Aalborg var den lokale presse massivt til stede, og det var for en gang skyld Skagen-spillerne, der var genstand for journalisternes opmærksomhed.

- Da vi landede, gik AaB-spillerne over og klappede os på ryggen og sagde: Det er jeres dag i dag, fortæller Jens Gram.

Præstationerne mod Brøndby blev ikke mindre set i lyset af, at Skagen IK i den foregående kamp havde slået de forsvarende pokalmestre fra B1903, og at der på Brøndby-holdet var hele syv spillere, der i 1992 skulle vinde EM med det danske landshold.

Interesser fra større klubber

Som den helt store helt både i kampen mod Brøndby IF og mod B1903, der også blev afgjort på straffespark, blev Jens Gram efterfølgende kontaktet af flere klubber højere oppe i rækkerne, som kunne se et potentiale i den 31-årige keeper.

Men det blev et nej.

- På daværende tidspunkt var der ikke mange penge i dansk fodbold, og jeg havde en radioforretning, så det var ikke aktuelt for mig at satse på fodbold, siger han.

Endestationen i pokalturneringen blev kvartfinalen mod Herfølge BK, og selvom Jens Gram blev hængende i klubben, lykkedes det aldrig holdet at komme længere op end Jyllandsserien.

- Det år, vi slog Brøndby, manglede vi én sejr for at rykke op i Danmarksserien. Den sidste kamp skulle vi vinde 6-0, og hvis vi havde vundet 5-0, skulle have vi spillet omkamp mod Asaa, som vi altid havde slået.

- Men vi vandt desværre kun 4-0, slutter Jens Gram.

Den tidligere Skagen-målmand er i dag selvstændig og har sin egen virksomhed med salg af antenner og paraboler.