Dårlig omtale koster på populariteten: Flere dropper p-pillen

Et stigende antal kvinder fravælger p-pillen til fordel for andre præventionsformer.

Siden p-pillen blev frigivet i 1966, har den været den mest populære præventionsform blandt danske kvinder.

Men populariteten er på retræte. Siden 2012 er antallet af kvinder, der tager p-piller, nemlig faldet med næsten 13 procent.

En af dem, som har valgt p-pillen fra, er 24-årige Camilla Jessen, der studerer på Aalborg Universitet.

- Jeg var usikker på, hvad det ville betyde for mig senere hen. Især når man hører fra medier og bekendte, at det tager lang tid for hormonerne at komme ud af kroppen, siger hun og tilføjer:

- Jeg har ikke brug for at tage noget, hvis det i allerværste fald skulle være skyld i en blodprop,.

Dårlig omtale har skadet p-pillens image

Hos foreningen Sex og Samfund er vurderingen også, at det er den dårlige omtale af p-pillen, der har fået kvinder som Camilla Jessen til at fravælge den.

- Der har været nogle undersøgelser, som viste, at risikoen for blodpropper er en smule højere ved bestemte typer af p-piller, og det har der været en række artikler om i medierne. Det kan gøre, at nogle kvinder vælger pillerne fra, siger Jeppe Hald, projektleder ved Sex og Samfund.

24-årige Camilla Baastrup Jessen, studerende på Aalborg Universitet, har valgt p-pillen fra. (Foto: © Maya Aagaard Hvirring, DR Nórdjylland)

Som alternativ til p-pillerne er andre præventionsformer såsom minipiller, der indeholder færre hormoner, blevet mere populære. Det samme gælder hormonspiralen, som Camilla Jessen selv skiftede til for et år siden.

Den er hun mere tryg ved, fortæller hun.

- Psykisk giver det mig en tryghed i ikke at indtage noget, som jeg ikke har styr på, da hormonspiralen udstøder hormonerne lokalt, siger hun.

Hun peger også på, at hun slipper for besværet med huske at have p-piller med sig og sørge for at tage dem dagligt.

Flere skifter p-pillen ud med hormonspiral

De praktiserende læger oplever også, at der er kommet større efterspørgsel på andre præventionsformer - særligt hormonspiraler.

- Der lægges rigtig mange hormonspiraler - også på helt unge kvinder, siger Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin.

Ifølge ham har studier vist, at hormonspiralen er en sikker præventionsform, som også helt unge kvinder kan bruge.

- I gamle dage tænkte man nok, at hormonspiraler var til kvinder, som havde født, men det er altså ikke tilfældet, siger han.

Sundhedsstyrelsens tal viser, at der i 2012 var 388.258 danske kvinder, som tog p-piller. I 2016 faldt tallet til 339.271. Et fald på næsten 49.000 kvinder.