Der var ingen chauffør og heller intet rat, da landets første førerløse bus i dag kørte sin første tur på Astrupstien i det østlige Aalborg.
De to busser, der sættes i fast drift fra i dag, navigerer via kameraer og et 3D-kort, men er bemandet af en operatør, der med joystick i hånden kan træde til, hvis noget går galt.
På længere sigt er det dog meningen, at busserne skal køre helt uden personale.
Aalborg Kommune og selskabet Holo, der står bag de førerløse busser, havde inviteret til åbningsfest ved den 2,1 kilometer lange busrute med ti stoppesteder i Aalborgs største bydel, Aalborg Øst.
- Jeg er superglad for, at vi nu er i gang med førerløse busser, lød det fra en stolt borgmester i Aalborg, Thomas Kastrup-Larsen (S), der tog den første tur i selskab med transportminister Benny Engelbrecht (S) og Holos administrerende direktør Peter Sorgenfrei.
- Det har været en lang proces, og det har været rigtig besværligt at få godkendelserne igennem Trafikstyrelsen. Men nu er vi i gang, som de første i Danmark, konstaterer borgmesteren.
- På sigt kan man sagtens forestille sig, at en større del af vores kollektive trafik bliver uden fører. Så kan vi bruge personalet til i højere grad at give service til passagererne.
Også Kirsten Jørgensen, der har boet i bydelen i 38 år, glædede sig til sin første tur.
- Det bliver spændende at opleve, hvordan det er at køre uden chauffør.
Hun lider af følelsesforstyrrelser i benene, og ser derfor frem til at kunne tage bussen rundt i lokalområdet i stedet for at gå.
- Der er nogle gange, jeg må sidde 5-10 minutter ekstra på en bænk, fordi jeg ikke kan gå længere. Det bliver nemmere med bussen, siger hun.
Sådan så det ud, da den førerløse bus blev sluppet fri:
Teknologien er endnu ikke klar til almindelige bybusser
Projektet i Aalborg har store perspektiver for hele Danmark, mener transportministeren.
- Vi kender den førerløse teknologi fra den københavnske metro. At vi nu får den på busser, betyder at vi formentlig indenfor fem-ti år vil se mange flere af den her type busser, som også betjener de mere tyndt befolkede områder. Aalborg er det første sted, men ikke det sidste, siger Benny Engelbrecht.
De førerløse busser navigerer med sensorer og software, som gør dem i stand til at registrere deres omgivelser.
Det er en teknologi, som man ikke umiddelbart kan indføre på de almindelige bybusser her og nu, siger trafikforsker Niels Agerholm fra Aalborg Universitet.
- Jeg tror vi skal 10-12 år hen, før vi ser det skifte ske. Så er både teknologien, myndighederne og hele kontraktdelen på plads. Og man har fundet nye måder at tænke kollektiv trafik på, siger Niels Agerholm.
Busserne er en del af et toårigt pilotprojekt, der følges af forskere fra Aalborg Universitet.