Fire procent af den CO2, som bliver sendt op i atmosfæren over Danmark, kommer ud af de store skorstene på cementfabrikken Aalborg Portland.
Med en udledning på omkring 2.2 millioner ton CO2 i 2021, er Aalborg Portland den suverænt største udleder i Danmark.
Men i fremtiden skal en del af den CO2 indfanges, inden den overhovedet når skorstenene. I samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet og Innovationsfonden indvier Aalborg Portland i dag et pilotanlæg, hvor fabrikken vil lave forsøg med CO2-fangst.
CO2-fangst er et af tre tiltag, der skal være med til at nedbringe Aalborg Portlands årlige udledning fra 2,2 millioner tons CO2 i dag til 600.000 tons i 2030, fortæller CCO Michael Lundgaard Thomsen.
- Teknologien bag CO2-fangst er ikke moden, når det gælder kæmpemæssige anlæg som en cementfabrik. Nu går vi gang med at skaffe os læring og viden, så vi kan lave et effektivt fuldskala-anlæg, siger han.
Store forhåbninger med mange usikkerheder
Man indfanger CO2 ved at føre røggassen fra cementproduktionen gennem cylindre, hvor CO2 bindes og komprimeres. Herefter kan den så pumpes ned i underjordiske reservoirer.
Fra flere sider er der store forhåbninger til effekten af CO2-fangst. Peter Møllgaard er formand for Klimarådet, der rådgiver regeringen i klimaspørgsmål. Han kalder det et vigtigt instrument i klimaindsatsen, hvis det lykkes at få det til at fungere i stor skala.
- CO2-fangst kan hjælpe os med at reducere udledningerne fra de processer, som ellers er svære at få elimineret. Men det er også en løsning, der fortsat er forbundet med en lang række usikkerheder. Derfor er det vigtigt, at virksomheder som Aalborg Portland også afsøger andre muligheder, siger Peter Møllgaard.
Henrik Lund, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, forventer også, at CO2-fangst vil blive afgørende for at nedbringe udledningen.
- Det er helt rigtigt at udvikle teknologien i forbindelse med vores cementproduktion, for der bliver udledt rigtig meget CO2, siger han.
Søger penge fra milliard-pulje
Udviklingen og etableringen af et anlæg til CO2-fangst er ikke billig. Der er tale om en milliard-investering, så derfor har Aalborg Portland søgt om støtte fra statens CCUS-pulje.
Aalborg Portland er en af tre prækvalificerede ansøgere og skal kæmpe med I/S Vestforbrænding og Ørsted om puljens 8,2 milliarder kroner. En af ansøgerne får alle pengene.
Støttemidler er afgørende, hvis cementfabrikken skal have et storskala-anlæg, lyder det fra administrerende direktør Michael Lundgaard Thomsen.
- Men vi skal nok nå vores mål, uanset om vi får pengene fra CCUS-puljen eller ej. Vi kommer til at byde ind på flere puljer, og hvis vi ikke får støtte nu, kommer vi med i den næste pulje, siger han.
Målet med CCUS-puljen er at etablere CO2-fangst i storskala fra 2025.