Dansk briketmaskine skal erstatte træ og kul i Uganda

Et nordjysk firma er ved at udvikle en maskine, der kan bearbejde majs- og sukkerrester til brændsel.

De særlige brændselbriketter skal hjælpe med at reducere skovhugst og CO2-udslip i Afrika. (© C.F. Nielsen)

I mange tredjeverdenslande er trækul den største energikilde, når der skal fyres op under gryder og andet i private hjem.

Det er skidt for klimaet og ikke mindst skovene, og derfor arbejder et firma fra nordjyske Bælum nu på at lave en briketmaskine, der kan omdanne husholdningsrester som majsstængler, peanut-skaller og sukkerrørsaffald til brugbar brændsel.

- Vi skal have stoppet skovhugsten, siger Mogens Slot Knudsen, administrerende direktør i virksomheden C.F. Nielsen.

- Det, vi gør her, er at bruge affaldsprodukter fra landbrug eller andre steder, så man ikke behøver at fælde skovene, siger han.

Efter planen skal et prøveanlæg, der tørrer og laver affaldet til briketter, etableres i Ugandas hovedstad, Kampala, i løbet af 2017.

Hos NGO’en Verdens Skove, hvor man kæmper for at bevare regnskoven, kalder man idéen interessant.

- Det, at man kan lave nogle nye løsninger på problemer, som mange, ikke kun i Afrika, står over for, er interessant, siger André Mildam, teknisk rådgiver i Verdens Skove.

Den nye briketmaskine er hjulpet vej af Acces2innovation; en sammenslutning af civilorganisationer, virksomheder, forskningscentre og myndigheder, der har til formål at skabe bæredygtige projekter og løsninger i ulande.

Facebook
Twitter