Dansk energiselskab tænder for strømmen i Uganda

Investeringer i Afrika kan vende tilbage på den lange bane, vurderer energiselskabet Eniig.

Strøm til frysere, lamper og internet er en vigtig forudsætning for at kunne udvikle virksomheder og erhverv, lyder det fra Verdensnaturfonden, der tager del i energiprojektet. (Foto: Agnete Schønau © WWF)

Strøm til 30.000 husstande er det forventede resultat af en dansk investering i 35 mindre solcelleanlæg i Uganda.

Bag projektet står energiselskabet Eniig, der har knap 400.000 andelshavere i Midt- og Nordjylland, og som har set en god mulighed for at løfte områder i mindre bemidlede dele af verden.

- Som privat virksomhed er vi sat i verden for at tjene penge, men kan vi gøre det på en socialt ansvarlig måde, bliver det kun sjovere, forklarer projektleder Helle Pasgaard om initiativet.

- Regnskoven i Uganda er vi også afhængige af herhjemme. Ved at gå ind i et projekt som det her kan vi hjælpe os selv på den lange bane, fortsætter hun.

Udover de umiddelbare fordele vurderer Eniig, at udvikling af strøm- og energitilførsel kan gøre det nemmere for danske virksomheder at etablere sig i området.

Med i projektet er også Verdensnaturfonden, der tror på, at investeringen kan give lokalbefolkningen et løft.

- Strøm er udgangspunktet for al udvikling. Det gælder strøm på sundhedsklinikker, strøm, så børnene skal læse lektier, og man kan have åbent i forretninger om aftenen, siger Agnete Schønau Winther, senior advisor ved Verdensnaturfonden.

Solceller og elektricitet kan i det hele taget give grobund for iværksætteri, mener hun.

- Vi har blandt andet været ude i en landsby, hvor nogle har lavet en lille biograf, hvor de kan vise film om aftenen og tage penge for det, siger Agnete Schønau Winther.

Facebook
Twitter