Dansk Top Gear-optagelse bliver meldt til politiet

Den lokale skovfoged melder programmet for at køre firhjulstrækkere rundt ved Rubjerg Knude Fyr - det må man nemlig ikke.

Det var her i området ved Rubjerg Knude Fyr, at de tre biler fra Top Gear kørte rundt og blev filmet af et tv-hold. Skærmbilllede fra instagramkontoen: felixtsmith (Foto: Skærmbillede fra instagramkontoen Felixtsmith)

Tre biler med firhjulstræk kørte i går rundt i sandet ved Rubjerg Knude Fyr i Nordjylland - og det kaster nu en politianmeldelse af sig.

- Bilerne har angiveligt kørt rundt i området, mens de er blevet filmet til et tv-program, siger Helene Overby, der er skovfoged i Vendsyssel og dermed Naturstyrelsens repræsentant i området.

Hun har ikke selv overværet episoden, men en medarbejder fra Hjørring Kommune var på stedet og tog billeder af den ulovlige kørsel.

Til fare for klitten

Ifølge DR Nordjyllands oplysninger er der tale om deltagere i det fælles-nordiske program Top Gear, hvis danske udgave har debut til foråret på Kanal 5 med tv-vært Felix Smith, skuespiller Dar Salim og tidligere racerkører Jesper Carlsen i spidsen som programmets værtstrekløver.

- Man må ikke køre på anden mands grund uden tilladelse, og lige her er der tilmed tale om et klitfredet område, hvor ikke engang ejeren må køre. Som ved al anden ulovlig kørsel på vores arealer, anmelder vi kørslen til politiet, Det er så op til politiet, hvad der videre sker i den sag, siger Helene Overby.

Skovfoged Helene Overby påpeger, at selvom naturen umiddelbart ikke har lidt skade ved kørslen i området, så betød det, at blandt andre turister og en stor gruppe skolebørn blev holdt tilbage og derfor ikke fik den forventede oplevelse. (Foto: christine Nørgaard © DR Nórdjylland)

Hun forklarer, at restriktionerne mod eksempelvis at færdes i klitter med heste, cykler eller biler skyldes risikoen for at øge sandflugt.

- Lige ved Rubjerg Knude Fyr er klitten faktisk åben og fyret har af samme grund været begravet i sand som følge af sandflugt. Men man øger sandflugten ved motoriseret færdsel i området, siger Helene Overby.

Ansøgning ville blive afslået

Hun oplyser, at Naturstyrelsen ikke har modtaget en ansøgning om at dispensere fra klitfredningen til at køre og filme i området. En ansøgning, der også ville være blevet afslået.

- Hvis man sender en tv-udsendelse, hvor der bliver kørt i klitterne, så er det svært for folk at vide, at det må man altså ikke. Derfor vil det også være rigtig ærgerligt, hvis optagelserne bliver sendt, siger Helene Overby.

Tidligere racerkører Jesper Carlsen, der er en af værterne på Top Gear, har lagt dette billede på sin instagram-profil. "Ikke dumt, det vi har gang i", skriver han. (Foto: Jesper Carlsen)

Det vides ikke, om bilkørslen har været til fare for de turister, der var i området i går formiddag. Men der var en skoleklasse på besøg på tidspunktet - blandt andet for at se forberedelserne til at flytte fyret 80 meter ind i land.

Værten Felix Smith afviser, at der blev kørt stærkt i bilerne, og at de var ude i klitterne. Det skriver han på Instagram.

- Vi kørte op til fyret i et etableret spor som håndværkere og en traktor med turister til fyret bruger dagligt. Der blev ikke kørt stærkt, eller kørt i klitterne og vi ødelagde intet. At tilladelserne ikke har været på plads vil jeg lade andre om at forklare, skriver han.

Købt programmet af BBC

Det er Discovery Networks Danmark, der blandt andet driver Kanal 5, der har købt rettighederne til det britiske program af BBC.

Discovery Networks Danmark oplyser, at de ikke selv har lavet optagelserne på Rubjerg Knude. I et skriftligt svar skriver nordisk juridisk chef i Discovery Networks, Christian Sonnenfeld: - BBC Studios Productions Nordics ApS/ Banijay Nordic (Nordisk Film og TV A/S) producerer bl.a. Top Gear til Discovery og Kanal 5. Discovery tager ikke selv del i produktionen, men vi forventer naturligvis altid, at de produktionsselskaber, vi bruger, agerer i overensstemmelse med gældende ret i de lande, hvor optagelserne foregår.

Administrerende direktør i Nordisk Film og TV, Ulrik Jørgensen, siger, at produktionsholdet på stedet har handlet i god tro:

- Vi har haft et lokalt eventbureau til at stå for at indhente de nødvendige tilladelser, så dem har vi haft en fuld tiltro til, at vi havde. Det har vi åbenbart ikke haft på plads, siger den administrerende direktør.

Han påpeger, at der ikke er blevet kørt ræs ved Rubjerg Knude Fyr. Der er ifølge ham udelukkende blevet kørt i de hjulspor, der er der som følge af flytningen af fyret.

- Men hvis vi har gjort noget, vi ikke må, så beklager vi det dybt, siger administrerende direktør for Nordisk Film og TV, Ulrik Jørgensen.

Artiklen er opdateret med kommentar fra Nordisk film og TV.