De ældre nægtede at flytte fra plejecenter: Nu skal kommunen genindføre pleje, afgør Ankestyrelsen

Hjørring Kommune underkendes af Ankestyrelsen i sag om plejecentret Havbakken i Tornby.

Elisabet Breyens forældre på 92 og 93 år har ikke ønsket at flytte fra Havbakken, selvom det ikke længere drives som plejecenter. (Foto: Janus Benjamin Jacobsen © DR Nyheder)

Ankestyrelsen har givet en beboer på Havbakken i Tornby medhold i, at Hjørring Kommunes beslutning om at erstatte det tætte og faste plejepersonale på Havbakken med hjemmehjælp ikke var lovlig.

Det viser Ankestyrelsens afgørelse i sagen, som DR har set.

Havbakken blev indtil 1. november drevet som et plejecenter med fast plejepersonale.

Da kommunen mente, at der var for mange plejepladser i kommunen, blev det imidlertid besluttet, at man i stedet ville drive Havbakken som ældreboliger med det resultat, at de ældre siden har fået almindelig hjemmepleje.

Beslutningen skabte stor frustration hos flere af de ældre, der har nægtet at flytte fra Havbakken og til et andet plejehjem, hvor de kunne få den pleje, de hidtil har fået.

Har fortsat ret til plejepersonale

Ankestyrelsen har taget stilling til en konkret klage fra en af beboerne.

Her skriver styrelsen: "Du har fortsat ret til levering af hidtidig hjælp gennem det fast tilknyttede personale, der skal være på et plejecenter, og ikke gennem anden leverandør, fx kommunens hjemmepleje."

"Det betyder, at vi ophæver kommunens afgørelse."

Som begrundelse, skriver Ankestyrelsen, at kommunen ikke har foretaget en konkret vurdering af, om beboeren kan få den hjælp, som vedkommende har behov for, når hjælpen bliver leveret af andre end det faste plejepersonale.

Kommunen har heller ikke begrundet, hvordan beboeren kan klare sig på Havbakken fremover, når det er en betingelse ved visitering til en plejebolig, at man ikke længere er i stand til at klare sig i egen bolig, men har behov for, at hjælpen er tæt på hele døgnet rundt.

Borgmester er overrasket

Borgmester i Hjørring Kommune Arne Boelt (S) siger, at han er overrasket over afgørelsen.

Han overvejer nu, om kommunen skal gå rettens vej for at se, om retten er enig i Ankestyrelsens vurdering.

- Normalvis plejer vi at efterleve Ankestyrelsens afgørelser, og det gør vi sikkert også her, men vi er nødt til at have det afgjort ved en domstol, tænker jeg.

Arne Boelt forklarer, at der har været fast personale på stedet, efter Havbakken er lavet om til ældreboliger.

For eksempel i form af en nattevagt, der ganske vist har været ansat i hjemmeplejen og ikke på Havbakken, men har udfyldt samme rolle.

Har levet op til sit ansvar

I flere tilfælde er det faktisk de samme personer, der arbejder på Havbakken, som før. De er bare ansat i hjemmeplejen i stedet. Derfor har kommunen levet op til sit ansvar over for de ældre, mener Arne Boelt.

- Det mener vi bestemt, at vi har, siger han.

Derimod vil det få en række konsekvenser for kommunerne, hvis en kommune som følge af afgørelsen ikke kan lukke et plejehjem på en bestemt dato, men er forpligtet til at have ansat personale direkte på plejehjemmet, indtil den sidste beboer har forladt det, mener Arne Boelt.

Det gør det meget dyrt den dag, hvor der kun er en håndfuld beboere tilbage på et plejehjem, som det er tilfældet med Havbakken i dag.

Arne Boelt forventer, at de medarbejdere, der i dag arbejder på Havbakken som en del af hjemmeplejen, vil blive ansat på Havbakken igen. Kommunen vil dog tage sig tid til at læse afgørelsen godt igennem.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk